Arhitekta Boštjan Matul in Dominik Sagadin iz biroja AB Objekt sta se lotila prenove pritličnega objekta na Ptuju, ki je služil kot skladišče. Klasična slovenska dvokapnica z veliko temnega lesenega opaža in premalo naravne svetlobe se je spremenila v družinsko hišo Slavik. Mimo garaže vstopimo v vhodno ložo in takoj se nam odpre velik skupni bivalni prostor z razgledom na vrt, na zahodni strani pa so nanizane spalnice in delovne sobe. Bivalni del s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo ima  ob vstopu manjši otok s servisnim prostorom, sicer pa sta arhitekta vzhodno stran hiše odprla kolikor se le da. Na osrednji volumen hiše se pripne tanek betonski nadstrešek. Tako je terasa podaljšek hiše in skupni bivalni prostori se izlijejo na vrt za katerega podobo je poskrbel krajinski arhitekt Mitja Škerjanec. Arhitekta sta ključno kvaliteto nekdanjega skladišča prepoznala v lesenem ostrešju, ki sta ga, z namenom da bi bivalni del hiše deloval še prostornejši, odkrila in posvetlila z beležem. Pri izbiri notranjega pohištva sta izbrala nekaj ključnih oblikovalskih kosov in jih kombinirala s starinskimi kosi. Fasadni ovoj je v svetlem lesenem opažu, ki ga lahko razumemo tudi kot sodobnejšo parafrazo na priljubljen lesen opaž prejšnjega stoletja, po katerem je generacija naših dedkov in babic tako z veseljem posegala. Podobno lahko gledamo na dovoz, ki je skrit za škarpo iz svetlega betona vlitega v lesen opaž, kjer se jasno vidi odtis letnic.
Prenova je dialog med materiali, estetiko sodobnega in preteklega časa – predvsem pa pobuda kako kvalitetno prevrednotiti na slovenskem podeželju vseprisotno klasično dvokapnico, ki nas opominja na podobo sedemdesetih s poteklim rokom trajanja.

Obstoječa stavba je bila nekoč skladišče.

Zaradi novega nadstreška in minimalnega napušča bi na prvi pogled težko rekli, da gre za novogradnjo in ne zgolj prenovo.

Družina lahko v hišo vstopa preko garaže ali glavnega vhoda.

Arhitekta sta prepoznala kvaliteto prostora v lesenem ostrešju: strop, ki je bil prej zaprt, sta odprla in s tem poudarila prostornost volumna.
Glavni volumen hiše se odpira na teraso, ki je v poletnih mesecih podaljšek bivalnega dela in ga obdaja po zahodni in severni strani hiše.
Hišo sta arhitekta oblekla v svetel lesen opaž.
Za zunanjo ureditev je poskrbel krajinski arhitekt Mitja Škerjanec.
Tloris.

Prerez.

Avtor projekta: AB objekt d.o.o. (Boštjan Matul u.d.i.a, Dominik Sagadin u.d.i.a)

Investitor: zasebni
Fotograf: Matej Lozar
Lokacija: Ptuj

Leto načrtovanja: 2013
Leto izvedbe: 2014-2016

Površine:
Pritličje: 229,5 m2
Parcela: 594 m2
Pozidana površina: 354,8 m2

Projektanti:
Gradbene konstrukcije: AB objekt (Aleš Strašek u.d.i.g.)
Krajinska arhitektura: Mitja Škerjanec, u.d.i.k.a.

Pripravila: Nuša Zupanc

Celoletna naročnina

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja