Pri projektu Ateljeja Ostan Pavlin si je naročnik zaželel prenove enodružinske hiše na Viču. Arhitekti so zaprt tloris hiše iz devetdesetih let preoblikovali v pretočno pritličje. Rušitev notranjih sten je omogočila velik in odprt skupen bivanjski prostor. Tloris je razdeljen na dva dela: servisni in bivalni. Na obstoječo hišo so pripeli minimalno konstrukcijo steklenjaka in s tem podaljšali prostor, ki se zaradi svoje transparentnosti povsem zlije z vrtom. Nova poteza terase in steklenjaka je nadkrita z lahkotnim betonskim nadstreškom. Zabrisane so meje med notranjostjo in med vrtom z drevesi in zelenimi ureditvami, ki objemajo hišo okoli celotnega  volumna. Tudi interier in zasnova pohištva sta oblikovana tako, da je pogled uporabnika ves čas usmerjen na mirno zunanjost. Stene interierja so v kombinaciji ometa in lesenega opaža, kar lahko razumemo tudi kot uskladitev in spomin na različne umetnine, ki sta jih lastnika prinesla domov s potovanj po svetu. Projekt s svojo poetičnostjo in domačnostjo spominja na Aaltovo eksperimentalno Vilo Maireao. Hiša se na eni strani zapira in s pomočjo na novo urejenega vrta ščiti pred hrupom ulice. Tam, na jugovzhodni strani, prehajamo skozi ožji ozelenjen prehod, ki nas pripelje na območje ožjega, intimnega vrta, ki je zasnovan z mislijo na odmik od mestnega vrveža. Slednji  ponuja družabni del na jugozahodni strani in prostor za umik in kontemplacijo z japonsko obarvanim vodnim elementom. Tako kot v notranjosti, je arhitekturni team tudi zunaj smiselno razporedil skulpture in instalacije, ki pripovedujejo zgodbe s potovanj družine.

Vrt v obliki črke U obdaja hišo po skoraj celem obodu in hkrati služi tudi kot bariera med uličnim hrupom.

Obstoječi zid je zakrit z bršljanom in čeprav se za njim skriva še ena hiša, daje občutek, da smo pravzaprav v naravi.

Prizidek je parafraza klasičnega steklenjaka, ki pa s svojo pozicijo ustvarja atmosfero, da sta zunanjost in notranjost združeni.

Notranjost je oblečena v svetel opaž, ki z nišami in regalom omogoča galerijo kipcev, keramike in spominkov, ki jih je družina prinesla s potovanj.

Ime projekta: Prenova hiše: nadstrešnica, steklenjak, vrt, notranja oprema
Avtor projekta: Nataša Pavlin, Aleksander Ostan
Soavtorji: Andreja Pikelj, Jana Kozamernik, v sodelovanju z Andrejo Peterca Vodopivec
Fotograf: Miran Kambič
Lokacija: Vič, Ljubljana Leto načrtovanja: 2014-15 Leto izvedbe: 2015-17
Pritličje: 10m2 steklenjak, 40m2 oprema Parcela: 721,44 m2
Projektanti:
– Gradbene konstrukcije: Andrej Koglot
– Elektro in strojne instalacije: Biro Petkovski
Izvajalci: Glavni izvajalec gradbeno obrtniških del: KUB d.o.o., Inštalaterstvo Zakrajšek
Notranja oprema: Mizarstvo Grča center, Mizarstvo Košak
Dobavitelji tehnike: Varnost Vič

Pripravila: Nuša Zupanc

 

 

Celoletna naročnina

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja