Centru dobrega počutja hotela Plesnik v Logarski dolini so arhitekti iz biroja Enota nadeli sodobnejšo arhitekturno podobo.

Arhitektura dobrega počutja je v marsičem povezana z umnim oblikovanjem elementov, ki so na lokaciji že prisotni: naravne svetlobe, svežega zraka, razgleda in umerjeno rabo taktilnih naravnih materialov. Pri prenovi wellnessa družinskega hotela Plesnik so se arhitekti poslužili prav takšnega pristopa. Volumen, ki so ga med prenovo površinsko sicer povečali, jim je uspelo združiti z naravnim prostorom in tako v lepote Logarske doline poseči premišljeno in z občutkom.

Arhetipsko podobo ognjišča, okoli katerega se zbira skupnost, in ki v zavest kliče prvinsko domačnost in varnost, so arhitekti v projektu udejanjili kar dvakrat: enkrat v notranjosti, kjer okroglo notranje počivališče s kuriščem v sredini, ter drugič zunaj, ko so v volumen bazena, na gladini katerega odsevajo gorski grebeni, zarezali poglobljeno krožno sedišče, sredi katerega se prav tako dviguje ognjišče. Obiskovalci lahko tako v kontemplativnem vzdušju uživajo v čudovitem razgledu in družbi kontrastnih elementov vode in ognja.

Notranjost svojo tlorisno zasnovo dolguje predhodni ureditvi, ki so jo arhitekti označili kot ‘izrazito neugodno in konstrukcijsko heterogeno. Po odstranitvi velikega bazena naravnih oblik, ki je prej zavzemal večino prostora, se je željena programska struktura ugnezdila med gube zidov organskih oblik. Stene so obložene z lokalnimi prodniki, zanimiva površinska obdelava pa še dodatno mehča nežno vijuganje tlorisa ter spominja na meandriranje vodnega toka. Velik bazen, ki je prej bistveno zaznamoval prostor, pa je nadomestil večji whirlpool.

Enota:
Sproščena postavitev notranjih delitev zaobjame ter zakrije vse te nepravilnosti in ustvari fluiden prostor, ki se izteče v dolino. S prodniki obložene stene prostora tudi fizično preidejo v zunanjost in optično delijo sončno teraso na del, namenjen zunanji savni, del namenjen osrednjemu prostoru wellnessa in vhodni portal. Fasada med delitvami je v celoti steklena in nadomesti obstoječa ločna okna. Povečanje fasadnih odprtin wellnessa dodatno poveže notranji prostor s slikovito zunanjostjo in kljub razširitvi osnovnega volumna zmanjša njegovo prisotnost v prostoru. Očiščenje prizidka vseh poudarjenih arhitekturnih elementov ga, bolj kot z objektom, poveže z okoliškim terenom.

Ime projekta: Hotel Plesnik
Leto: 2017
Velikost: 1.490 m2
Naročnik: Plesnik turizem in marketing
Lokacija: Logarska dolina, Slovenija
Arhitektura: ENOTA
Projektna skupina Dean Lah, Milan Tomac, Nuša Završnik Šilec, Peter Sovinc, Peter Karba, Goran Djokić
Gradbene konstrukcije: Elea iC
Elektro instalacije: Nom biro, Elin
Strojne instalacije: Nom biro
Bazenska tehnologija: Svilene linije & Handling
Fotografija: Miran Kambič

Napisala: Ajda Bračič

 

Preberite še duhovito  Outsiderjevo raziskavo o stanju slovenskih toplic!

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja