V podstrešno stanovanje v meščanski hiši iz 30. let je posijalo sonce, ko ga je arhitektka Lenka Kavčič preobrazila v sodoben družinski dom.

 

 

Prenova stanovanja se je začela s pregledom življenja družine in primerjavo ugotovitev s tlorisom obstoječega stanovanja. Majhni, zaprti prostori so omejevali druženje in kakovostno preživljanje skupnega časa, ki ga je v sodobnih gospodinjstvih tako ali tako vedno premalo. Zato se je arhitektka odločila dve sobi združiti v eno sam pretočen bivalno-kuhinjski prostor, kjer se zdaj odvija večina družabnega življenja v stanovanju. Kljub vsemu se v družini pogosto pojavi potreba po odmiku in intimi – zato posamezne spalnice ostajajo zaprti prostori, kamor se oba otroka, pa tudi starši, lahko brez težav umaknejo.

Tudi ostali prostori so doživeli tlorisne preobrazbe, da bi stanovanje postalo funkcionalnejše in bolj berljivo. V zgornje nadstropje tik pod streho, kamor je že prej vodilo manjše stopnišče, je arhitektka umestila spalnico staršev. Materialnost interierja določajo belina in tople lesene površine, prav na vseh mestih, kjer je to mogoče, pa so predvidene shranjevalne površine, poličke in vgradne omare. Po meri narejeno pohištvo skriva mnoge zaklade, ki pričujejo o spominih in skupnih družinskih doživetjih. Arhitektka se je pri snovanju notranje opreme navezala tudi na šarmantne obstoječe lesene elemente.

V meščanski hiši je tako zaživelo svetlo in toplo stanovanje, ki mu ni do velikih arhitekturnih potez, temveč z domiselnimi detajli in majhnimi posegi ustvarja prijetno bivalno okolje.

 

Ime projekta: B16
Investitor: zasebni
Arhitektura: Lenka Kavčič
Fotograf: Miran Kambič
Lokacija: Ljubljana
Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2017
Površine: 127 m2
Gradbene konstrukcije: CBD
Elektro instalacije: ELNET
Strojne napeljave: Harreither
Izvajalci: ARTIMEX d.o.o.
Krovstvo, kleparstvo: PREFA Slovenija, Kleparstvo in krovstvo, Matej Švarc s.p.
Okna, vrata: Velux
Tlaki, parketi, keramika: Mavi d.o.o.
Notranja oprema: Mizarstvo Samo Bergant s.p.
Ograje: Rok Vidic s.p.

 

Napisala: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja