Bistro, tip majhne in nepretenciozne restavracije, naj bi se razvil iz kletnih kuhinj pariških gospodinj, ki so razen za svoje najemnike začele kuhati tudi za zunanje goste. Novi bistro Monstera v srcu nekdanje ljubljanske aristokratske četrti na Gosposki ulici je uspel majhen križanec med preprostim interierjem in domačo kuhinjo, kljub na prvi pogled hladnemu koloritu, vidnim inštalacijam in zadržani opremi. Ali pa ravno zaradi vsega tega; bolj kot na skrbno insceniran postindustrijski šik restavracija namreč res spominja na domači ambient. Oblikovalska intervencija je skrbno sledila osrednjemu konceptu prenove, veliki sobni rastlini Monstera deliciosa , ki kraljuje pri točilnem pultu, v obliki ornamentalnih reminiscenc pa tudi drugod po lokalu. Glavni uspeh arhitekturne intervencije je jasna in uspešna funkcionalna zasnova majhnega prostora. Kuhanje, tako doma kot v restavraciji, je pravzaprav tehnološko-kemični proces, majhna domača tovarna, ki je še posebej občutljiva za prostorske ovire in moteče, nefunkcionalne odvečnosti. Obenem pa ambient dobre restavracije ni nikoli le podaljšek nujnih zahtev. Majhni, a spretni dodatki asketski opremi, ki se navezujejo na pretekle plasti idiosinkratičnega prostora – sledi nekdanjega tlorisa v tlaku in cvetlični potisk s konca 19. stoletja – pretvarjajo bistro v ravno prav nenavaden prostor, ki lovi zrelo ravnotežje med domačim in izrednim.

Kuhanje tako doma kot v restavraciji je pravzaprav tehnološko-kemični proces, majhna domača tovarna.

 

 

Maja Stamenkovič

 

Ime projekta: MONSTERA BISTRO
Avtor projekta:  Maja Stamenkovič
Sodelavka: Zala Peršin
Investitor: KULINARIČNI ATELJE d.o.o.
Fotograf: Janez Marolt
Lokacija: Gosposka ulica 9, Ljubljana
Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2016
Pritličje: 32 m2

Besedilo: Miloš Kosec

Članek je bil objavljen v Outsider #09, april 2017.

 

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja