OFIS arhitekti so v navezi z britanskim podjetjem AKT II in nemškimi Transsolar zasnovali stekleni paviljon, ki s krhko eleganco stoično kljubuje negostoljubni okolici.

Vedno hitrejše spremembe podnebja tudi arhitekturi postavljajo nova in nova vprašanja. V svetu, kjer so klimatska nihanja vedno pogostejša in vedno ostrejša, stroka razmišlja o novih načinih bivanja, ki za ceno odpornosti na vremenske razmere ne bodo žrtvovali udobja in arhitekturne vrednosti. Na pobudo podjetja Guardian Glass so slovenski OFIS arhitekti v sodelovanju s še dvema podjetjema zasnovali paviljon na 20m2, ki bo postal počitniško pribežališče kar sredi puščave.

Kljub temu, da vremenski pogoji v pokrajini Garafo v Španiji, kjer paviljon stoji, morda niso najzahtevnejši na planetu, so zaradi eksperimentalnega koncepta predstavljali izziv za projektante. Paviljon med drugim namreč preizkuša meje stekla kot materiala ter ga postavlja v vlogo, v kateri ga nismo vajeni: steklo v tem paviljonu predstavlja vertikalno nosilno konstrukcijo. Skupina strokovnjakov iz londonskega konstrukcijskega podjetja AKT II je zasnovala serijo domiselnih detajlov, ki so steklu omogočili, da prevzame tudi velike horizontalne obremenitve puščavskih vetrov. Tako je obod Steklenega paviljona v puščavi popolnoma osvobojen elementov, ki bi zastirali pogled. Ta se odpira prav v vse smeri neba.

Stekleni paviljon naj bi postal turistična atrakcija, v kateri bodo izbrani gostje (posamezniki ali pari) nastanjeni po največ 1 teden. Objekt je programsko razdeljen na tri dele: bivalni del, spalnico in pa kopalnico, ki se nahaja v osrednjem, zaprtem delu. Vsi prostori so orientirani navzven, proti verandi, ki je senčena in omogoča kakovostno preživljanje časa tudi na prostem.

OFIS:
Stekleni paviljon je raziskovalni prototip za udoben, čeprav tudi elementaren odmik, ki je v ostrem nasprotju z negostoljubnim okoljem, ki ga obkroža. Projekt, katerega pobudnik je podjetje Guardian Glass, preizkuša toplotne in strukturne zmogljivosti stekla. Namesto da bi se osredotočal na steklo le kot na material za okna, koncept raziskuje njegove napredne potenciale: transparenten element z možnostjo senčenja, tanek a toplotno učinkovit material, ki hkrati nastopa tudi v vlogi edine nosilne konstrukcije.

AKT II:
To je naše tretje sodelovanje z OFIS Arhitekti, ki nadaljuje naše skupno raziskovanje strukturne narave stekla in lesa. Stekleni paviljon stoji v ostrih razmerah španske puščave Gorafe in uporablja vertikalne panele oboda kot nosilne konstrukcijske stene. Ti kljubujejo močnim in hitrim puščavskim vetrovom in podpirajo leseno streho. Naša ekipa je za stavbo zasnovala specifične detajle, da bi ustregli strukturni funkciji zasteklitve in podprli idejo naročnika.

 

Ime projekta: Stekleni paviljon
Arhitektura: Ofis Arhitekti
Konstrukcija: AKT II
Klimatski inženiring: Transsolar
Leto: 2018
Površina: 20m2
Fotografije: Jose Navarrete, OFIS, Guardian Glass
Iniciator projekta: Guardian Glass
Lokacija: Grenada, Španija
Izvajalci: Permiz, Energovat, SHN Constructora

Napisala: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja