V ikoničnem Kozolcu, ki kraljuje nad Bavarskim dvorom v Ljubljani, so P Plus arhitekti preuredili poslovne prostore v skladu z željami in potrebami novih uporabnikov.

 

Pri sonovanju kakovostnih delovnih prostorov danes veljajo drugačna pravila kot včasih. Posamezna delovna mesta so postala bolj fleksibilna, delovniki razgibani in delo dinamično. Delodajalci nove generacije dobro vedo, da je za maksimalno produktivnost zaposlenega potrebno poskrbeti za to, da se v svojem delovnem okolju dobro počuti in ne le za to, da ima optimalne pogoje za statično delo. Uspešna zgodba prenove poslovnih prostorov v ljubljanskem Kozolcu govori o dvojem: da se prostori v kakovostni arhitekturi Eda Mihevca lahko reciklirajo in prilagodijo razmeram po pol stoletja, in pa o tem, da so P Plus arhitekti z veliko mero občutljivosti posegli v znamenit prostor ter mu dodali novo plast arhitekturne zgodovine.

Najprej je bilo treba odstraniti vse, kar se je v teku leti nabralo odvečnega: predelne stene, ometi, odvečno pohištvo, eklektični dodatki. In ko je utihnil šum, je zazvenel prostor sam: globoki basi čokatih betonskih stebrov, enakomeren ritem medetažnih plošč,  resonance panoramskih zasteklitev. P Plus arhitekti so se odločili harmonijo dopolniti z monokromatskimi dodatki geometričnih oblik. Elementi prostora vabijo z različnimi teksturami in karakterji. V prostoru, kjer glavni fokus vedno velja delu, tako ne manjka drobnih detajlov, ki popestrijo še tako monoton delavnik.

Monotonosti tu pravzaprav sploh ni: delovni prostor je fleksibilen in se prilagaja posamezni nalogi, ki jo trenutno opravljajo zaposleni. Od mirnejših kotičkov za intimnejši pogovor ali samostojno delo do sejnih sob in sobic, primernih za manjše družbe, pa do velikega svetlega prostora, kjer se vsako uro dneva dogaja povezovanje in izmenjava znanj.

 

P Plus arhitekti:
Odstranjenih je večina predelnih sten in ostalih nepotrebnih elementov, ki so napolnili prostor v času, ko so ga uporabljali prejšnji najemniki. Vzpostavljena je kombinacija odprtega tlorisa in posamičnih pisarn za delovne skupine, ki se lahko medsebojno povezujejo ali ločujejo s premičnimi drsnimi steklenimi stenami ter z akustičnimi zavesami. Funkcionalno je prostor fleksibilen in omogoča različne delovne scenarije. Enote, ki zahtevajo okolje brez motenj, so od glavnine prostora ločene z akustično izolativnimi steklenimi stenami. Z odstranitvijo dekorja, vse do surovega betona, se izpostavi skeletna konstrukcija objekta.

 

 

Ime projekta: Pisarne IT

Avtorstvo: P PLUS arhitekti
Design team: Primož Boršič m.i.a., Anamarija Fink m.i.a., Tina Špat m.i.a.; Karmen Leber Hohkraut u.d.i.a.
Fotograf: Primož Boršič, Janez Marolt
Lokacija: Ljubljana
Leto izvedbe: 2018
Površine: 500 m2
Elektro instalacije: ESPIN d.o.o.

Izvajalci: SUMONT d.o.o., ALU OBLAK d.o.o., TIMSA d.o.o., SIVENNS d.o.o., mizarstvo Prijatelj Marko, parketarstvo Horvat, slikopleskarstvo Klemen Janežič, kovinarstvo Primož Demšar, keramika Gantar, gradbeništvo Sever
Dobavitelji gradbenih materialov in notranje opreme: KUBUS interier d.o.o.; INTERRIER d.o.o.; SVETLARNA d.o.o.; VOGART d.o.o.; SENIOS, Klara Vilfan s.p.

Napisala: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

 

Celoletna naročnina

 

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja