Za prenovo ene izmed kultnih atrijskih hiš v ljubljanskih Murglah stojijo RIBA Arhitekti, ki so v klasično enodružinsko hišo iz šestdesetih vnesli sodobno vzdušje.

Prenavljati eno od ikoničnih slovenskih stanovanjskih arhitektur zagotovo ni mačji kašelj. Soseska je nastala po vzoru švedskih modelov samozadostnih sosesk, ki bi visoko kakovost bivanja omogočili sleherniku. Zakonca Ivanšek sta konec šestdesetih let prejšnjega stoletja idejo prenesla v projekt, ki je ponudil alternativo blokovski zazidavi. Danes Murgle veljajo za elitno sosesko in tako prekinjajo s svojim prvotnim namenom, vseeno pa ostajajo privlačne za mlade družine, ki si želijo predmestnega bivanja v slogu. RIBA Arhitekti so bili soočeni z izzivom: kako ohraniti izvirni šarm obstoječe zasnove in to hkrati prilagoditi načinu življenja sodobne družine?

Hiša s 105m2 tlorisne površine ne razsipa s prostorom, kar je posledica osnovne ideje zakoncev Ivanšek o dostopnosti tovrstne gradnje, in arhitekti povedo, da je največji izziv pri prenovi objekta predstavljala velikost. Po razmisleku so se tako odločili, da tloris odprejo in tako razbremenijo, odstranili pa so tudi strop nad jedilnim delom in izpostavili leseno strešno konstrukcijo. Sorazmerna majhnost hiše pa je hkrati tudi prednost, saj so stroški vzdrževanja nižji, kvadratura pa je obvladljiva. Notranjost hiše, zgrajene pred več kot štiridesetimi leti, je tako postala sveža in privlačna. Svetlo barvno shemo tu in tam prekinja zelenje, ki v sodobnem domu ne sme manjkati, in pa črni ter kovinski poudarki.

V kuhinji so se arhitekti odločili steno obleči v bele keramične ploščice, ki z obliko in vzorcem polaganja namigujejo na prvotno fasado hiše. Ena glavnih atrakcij v hiši pa je gotovo štirinajstmetrski hrastov delovni pult v kuhinji, ki se v eni sami potezi vije ob vseh stenah kuhinje in še dalje v jedilni in dnevni prostor. Od tam pa stopimo na atrij, ki pravzaprav predstavlja največjo kakovost tovrstne tipske gradnje – povsem lasten košček narave na pragu prestolnice. Arhitekti niso pozabili niti na to: v zunanjem delu, med hišo in obstoječim prizidkom, stoji jedilna miza, kot nalašč za druženje v toplejših dneh, ki prihajajo.

Foto: Robert Balen

RIBA Arhitekti:

Šibkost hiše je ena sama – velikost. RIBA arhitekti smo prostor optično povečali z odstranitvijo stropa do vidnega ostrešja nad jedilnico, s 13 m dolgo potezo pulta pa tlorisno poudarili ‘loft’ med intimnim atrijem in na ulico usmerjeno kuhinjo. Zadržano paleto barv in materialov iskrijo avtorsko zasnovani kovinski detajli – črna napa, lestev, obloge ob kaminu…

 

 

Ime projekta: Prenova hiše v Murglah
Avtor projekta: RIBA ARHITEKTI, Janja Brodar u.d.i.a., Goran Rupnik u.d.i.a., Manica Lavrenčič m.i.a.
Površina: 105m2
Investitor: zasebni
Fotograf: Janez Marolt
Lokacija: Ljubljana, Murgle
Leto: 2017

Napisala: Ajda Bračič

 

Podprite revijo Outsider z naročilom! Pozor, vsebine v tiskani reviji so popolnoma drugačne od spletnih vsebin.

Celoletna naročnina

Ena misel na “RIBA Arhitekti: Prenova hiše v Murglah

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja