Včasih so, ko se je družina povečala, hiši dodali prizidek. Ko so otroci dobili svoje otroke, so dodali še enega, pa razširili teraso in zgradili nadstrešek za avto, na vrtu pa postavili lopo in prostor za poletne roštiljade. Organsko širjenje slovenskih enodružink je pojav, ki se je desetletja odvijal nekontrolirano in naravno, a narodni arhitekturi zagotovo ni v čast. Okostenele gruče predimenzioniranih hiš, v katerih danes vztrajajo ostareli lastniki, pa ostajajo stalnica slovenskih predmestij in vasi.

Danes se mlade družine v večji meri odločajo za življenje v stanovanjih v mestih ali njihovi bližini. Njihove prostorske potrebe pa se z rastjo družine še vedno povečujejo. Takšna je bila tudi situacija mlade družine z dvema otrokoma, ki se je iz mansardnega preselila v po kvadraturi sicer manjše stanovanje v novomeški soseski Podbreznik.

Arhitektom iz pisarne Arhein je uspelo prostorsko omejeno stanovanje iz trosobnega predelati v štirisobno, optimizirati izkoristek prostora in s tem zagotoviti zasebnost vsem članom družine.

Z obilico beline in naravnih materialov so v stanovanje povabili svetlobo, monotonost pa razbili z uporabo raznolikih tekstur in geometrijskih vzorcev.

Svojevrsten presežek predstavlja elegantno rešena sprememba tlaka v predsobi, kjer se šesterokotne ploščice igrivo prelijejo v lesen pod. Šesterokotnik je oblikovalska rdeča nit, ki se vije po vsem stanovanju, in blago na asociira na domačnost panja, v katerega se po napornem dnevu vračajo utrujene čebelice.

V vedno hladnejših dneh stanovanje Podbreznik obljublja čisto pravo izkušnjo vedno bolj popularnega ‘hygge’ načina prezimovanja in vabi v svoje zavetje z domačnostjo in toplino.

Arhitekti Arhein:

Vsa oprema, razen opreme v spalnicah, je projektirana in izdelana po meri. Oprema v spalnici in otroških sobah pa je tipska. V otroških sobah so posteljam dodani še mizarski izdelki, da smo ustvarili efekt ‘’hišice’’ in jih s tem personalizirali.

Stanovanje je bilo prej glede na kvadraturo slabo razporejeno in ni omogočalo dovolj zasebnosti družini z 2 otrokoma, dnevni prostor pa je bil v obliki črke L, tako da dnevna soba ni bila direktno vidna iz kuhinjskega dela in preostalega dela stanovanja. Zdaj je dnevni prostor sicer manjši, vendar dobro izkoriščen, predvsem zaradi opreme po meri ter klopi namesto dodatnih stolov pri jedilni mizi.

Družina se v novem domu zelo dobro počuti, kljub temu, da so se preselili v stanovanje z manjšo kvadraturo. Stanovanje ima dostop do zunanje terase kar iz dveh spalnic in dnevnega prostora, kar še dodaten plus, saj se bivalna površina v poletnih mesecih razširi še na zunanji prostor. 

Napisala: Ajda Bračič

PODATKOVNIK:

Ime projekta: STANOVANJE PODBREZNIK

Investitor: ZASEBNI

Fotograf: Katja & Simon Photography

Lokacija: Novo mesto

Leto načrtovanja: 2017

Leto izvedbe: 2017

Površine: 73,60 m2

Idejna zasnova, projekt za izvedbo:

ARHEIN, Sanja Zvonković s.p. (Sanja Zvonković u.d.i.a., Sabina Radaković dipl. diz.)

Mizar – Pohištvo Miklič – Mizarstvo Bojan Miklič s.p.

Parketar (vinil) – Topfloor – Bento d.o.o.

Keramičar – Gradbeništvo Stanojević d.o.o.

Kopalnica, inštalacije, ogrevanje – TERMOTing d.o.o.

 

Vstopnica za festival

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja