Ko arhitekt gradi zase, gradi eksperiment. Preizkuša različne možnosti, ki jih ne bi uspel uresničiti pri naročnikih. Zato je lastni projekt običajno nekaj posebnega. Tudi hiša, ki jo predstavljamo, je eksperiment. V prvi osebi eksperimentatorja tokrat nastapa inženir gradbeništva, lastnik podjetja za gradnjo lesenih hiš Ekoart, Miha Bogataj.

Zgodba se je začela neke neprespane noči, ko je družina živela v premajhnem stanovanju v bloku. V podjetju so imeli tri tedne prostega časa do naslednjega naročila. Miha Bogataj se je na hitro odločil za prvi eksperiment: zgraditi minimalno mobilno bivalno enoto, ki bi jo v treh tednih postavili na zemljišče ob Kamniški Bistrici in jo koristili za oddihe ob koncih tednov. Do jutra je nastal načrt in hiška je bila v treh tednih na svojem mestu. Začasno bivališče je postalo za naslednje leto in pol stalno, dokler ni bila na istem zemljišču zgrajena družinska hiša.

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Les za hišo je bil posekan pozimi ob stari luni. Izročilo govori, da je tak les najbolj obstojen. Je to res?

»Malo moraš verjeti v to, nekaj pa je tudi fizike za tem,« pravi Miha. »Vsekakor bo pokazal čas, če drži.«

Hiša je v celoti lesena, razen kleti in podpornih stebrov. Dvignjena je nad poplavni nivo reke, ob kateri je zgrajena. Vse lesene kostrukcije so izvedene brez lepil, z lesenimi mozniki. Les je vodilni motiv, ki se iz zunanjosti preslikava v notranjost. Vidni konstrukcijski elementi so nadgrajeni z masivnim pohištvom.

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Les je v vseh svojih različnih uporabah in lastnostih optimalno izrabljen v vsakem detajlu, celo kot energent za ogrevanje. In tukaj pridemo do srca hiše – peči. Njena organska skulpturalna oblika interpetira tradicionalne krušne peči. Zlahka bi jo zagovarjali z argumenti Hundertwasserjevega manifesta proti racionalizmu v arhitekturi.

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ko pa pogledamo prerez hiše, nas preseneti »raumplan« oz. prostorski načrt, kot ga je utemeljil Adolf Loos. Hiša namreč zelo učinkovito in racionalno izrablja različne višinske nivoje. Bivalna etaža v pritličju je prostorsko povezana s spalnim delom v nadstropju.

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Vse lesene kostrukcije so izvedene brez lepil, z lesenimi mozniki.

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

 

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ekoart Miha bogataj hisa 2016

Ta hiša je idealno ravnovesje racionalizma in emocij.

 

 

D:�0_OUTSIDER�0_OUTSIDER_ARHIV�6172-8-poglavjemiha bogataj

Pritličje

D:�0_OUTSIDER�0_OUTSIDER_ARHIV�6172-8-poglavjemiha bogataj

Nadstropje

 

D:�0_OUTSIDER�0_OUTSIDER_ARHIV�6172-8-poglavjemiha bogataj

Vzdolžni prerez

 

D:�0_OUTSIDER�0_OUTSIDER_ARHIV�6172-8-poglavjemiha bogataj

Prečni prerez

 

Lokacija: Stahovica, Slovenia

Arhitektura: Miha Bogataj

Površina: 130 m2

Projekt: 2015

Izgradnja: 2016

 

Arhitektura: Miha Bogataj

Napisal: Matevž Granda

Foto: Miran Kambič

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja