Ko govorimo o trajnosti, se večinoma navezujemo na zmanjšano porabo virov. Širši, holistični pristop k trajnosti pa rešitve nadgrajuje s tistimi, ki neposredno vplivajo na boljše bivanje. Dajejo prednost uporabnikom oziroma skupnosti, ki bi jim bilo v novih rešitvah omogočeno zaživeti bolj zeleno, zdravo, svetleje in brez negativnega vpliva na okolje. Dober primer tovrstne strategije najdemo na otoku Bornholm. Ta je Dancem poznan kot Sončni otok, saj je to tisti košček že tako idilične Danske, kjer sonce najprej vzide in se redko skrije.

Zasnova tega, kar je sčasoma postala strategija svetlega zelenega otoka (Bright Green Island Strategy), se je leta 2007 pojavila kot nujen odziv na krizo upada ribištva, kmetijstva in industrije. Lokalna politika se je soočila s težko nalogo, kako preseči omejitve majhne otoške skupnosti in izzive pretvoriti v konkurenčno prednost. Rezultat je strategija, ki otok spreminja v področje zelenih poslovnih zamisli, trajnostnega turizma in obnovljivih virov energije. Vseh 40.000 prebivalcev otoka že uporablja obnovljivo energijo iz bioloških odpadkov, sončnih kolektorjev in vetrnih turbin, do 2025 pa bi naj otok postal tudi popolnoma CO2 nevtralen. Lep primer uporabe trajnostnih smernic je Green Solution House (GSH), hotel in konferenčni center v glavnem mestu Sončnega otoka. Tam je dansko podjetje VELUX konec septembra gostilo mednarodni arhitekturni simpozij na temo dnevne svetlobe: 5th Active House Symposium.

Za projekt prenove tega konferenčnega kompleksa je Kasper Guldager (Arhitekti GXN) prejel ugledno nagrado Active House 2016. Nagrada naslavlja najkvalitetnejše gradnje, osredotočene na človekove potrebe po udobnem, svetlem, energetsko varčnem in okolju prijaznem prostoru, dobro opremljenem za trajnostno prihodnost.

 

Ob vstopu v stavbo, ki že s pročelja impozantno nagovarja, se znajdemo pod visokim, po večini zasteklenim stropom, sredi prepleta vzorčkov svetlobe in senc. Na desni je recepcija z domačim ambientom kot uvertura v hotelske sobe v isti smeri. Na levi podaljšek v restavracijo, naravnost pa sprejemni pult. Ta stoji kot osamljen otok sredi steklenega morja. V prostoru se nahajajo tudi lesene klopi in par dreves z listjem iz filca, izpod katerega v večernih urah zasveti topla svetloba dobro skritih luči. Celoten kompleks je sicer opremljen z modernimi, pretežno hladnimi elementi, par detajlov pa je res skrbno izbranih, takih, ki se dobro počutijo v svojem svetu.

 

 

 

Eden prijetnejših delov kompleksa je zagotovo vzhodno krilo konferenčnega centra. To je prehodni prostor, namenjen kramljanju pred vstopom v veliko konferenčno dvorano. Zastekleni del omogoča izhod na travnato površje, dve nasproti stoječi steni pa gostita živi svet. Na eni strani počivajo generatorji alg, ki čistijo in filtrirajo odpadne vode, z druge strani pa nas tiho opazuje živa stena, v celoti porasla z rastlinjem, ki čisti zrak in uravnava vlažnost. V tem prostoru biva tudi zelen vesoljski tujek, ki v svoji sivi notranjosti, opremljeni z asketskimi a toplimi tkaninami obljublja tih prostor za kontemplacijo in udoben počitek. Zgornji del zelenega bivaka je jajčasto odprt, in zagotavlja nemoten vdor dnevne svetlobe.

 

 

Za zagotavljanje svežega, čistega zraka se v konferenčnem centru uporablja cela vrsta pristopov in ukrepov, med drugim pa tudi talne preproge, ki absorbirajo prašne delce, plošče iz mavca na stenah, ki ujamejo in razgradijo kancerogen formaldehid ter strešna membrana za boj proti zunanjim onesnaževalcem. S prenovo so želeli vzpostaviti okolje, kjer bi se obiskovalec dobro počutil in zbrano razmišljal. Visok delež dnevne svetlobe (povprečni svetlobni faktor je radodarnih 6,6 %), prijetnih 23,3 stopinj, 51-odstotna vlažnost, zmerni delež CO2 (pod 420 ppm pri polni obremenitvi dvorane), bele površine in zračen občutek odprtega pogleda res pozitivno vplivajo na koncentracijo in splošno počutje.

 

 

Zaradi bližine morja, visokega vodostaja ter neurejenega sistema odtekanja je voda pri gradnji predstavljala velik izziv. Problem so rešili z izkopavanjem tal za temelje nove stavbe. Izkopanine so uporabili za oblikovanje okolice in usmerjanje vodotokov v sezonske ribnike. Tudi parkirna površina pred hotelsko konferenčnim poslopjem je izdelana z uporabo odpadnih materialov, predvsem odpadnim granitom. Voda tako odteka skozi posebno mešanico gramoza (za odstranitev škodljivih snovi) vse do mokriščnih ribnikov. Del sprehajalne poti ob vodi sestavlja mešanica peska in recikliranih odpadnih materialov, kjer v veliki meri prevladuje pisano, topo lesketajoče se steklo.

 

 

Gradnja in prenova celega objekta Green Solution House temeljita na principu “Design for Disassembly,” ki stremi k popolni ponovni uporabi, recikliranju in uporabi lokalnih materialov, torej ohranjanju materialne vrednosti in ustvarjanju celostnega sistema cirkulacije, iz katerega nič ne uide. Sončna energija proizvaja dovolj za porabo. Organski odpadki se razgrajujejo na lokaciji in se tam tudi ponovno uporabijo. Ostanki hrane postanejo dragocen vir nove energije: toplote, električne energije in posebnega gnojila “biochar” za vrtove. Odpadne vode se očistijo z biološkim sistemom alg in se ponovno uporabijo. Reciklirana voda se uporabi za različne namene, med drugim napaja tudi steno, poraščeno z rastlinjem. Vzpostavljen je habitat za lokalni biotop. Bližina oceana napaja okolico s svežim zrakom, transparenten zračen kompleks pa se neopazno izliva v naravo zunanjega sveta.

 

 

 

 

Ne glede na to kje se nahajamo, se naš pogled ob srečanju z Green Solution House razprši med nešteto zasteklenih površin. Danska spada med države z manj dnevne svetlobe, pa vendar je ta v konferenčni dvorani več kot zadostna. Kako svetla bi lahko bila šele prihodost Slovenije?

 

Benja Pavlin

 

Podjetju VELUX Slovenija se zahvaljujemo, da so nas povabili in gostili na simpoziju. Naše bralce pa vabimo, da se tega zanimivega dogodka v prihodnjih letih tudi sami udeležijo.

 

Prijavi se na Outsider novice

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja