Nova pediatrična ambulanta v Gorenji vasi, ki so jo zasnovali v Studiu AB, se prikupno imenuje Polhek. Že samo ime obljublja, da obisk pri zdravniku ne bo niti malo travmatičen, temveč prijeten in igriv opravek.

Ob vstopu v ambulanto najprej opazimo toplo in živahno barvno shemo, ki prežema prostor. Raznobarvni oranžni, zeleni in rumeni krogi se s sten prekopicnejo na tla, mehke zaobljene oblike pa zaznamujejo tudi niše v zidu in lesene panele, na katere so montirani obešalniki. Med vsem tem se na stenah igrajo ježki, miške in drugi prijazni gozdni prebivalci izpod prstov mlade in priljubljene slovenske ilustratorke Nine Štajner. V ambulanti pa na steni kraljuje polhek, po katerem je projekt tudi dobil ime, in ki je nastal na željo investitorke. Ilustracije se v obliki ponavljajočega vzorca pojavijo tudi na stenskih oblogah, ki poleg lesenih elementov tu in tam prekinjajo belino sten.

Ambulanta se nahaja v starem delu obstoječega zdravstvenega doma, zato je bilo potrebno pri prenovi paziti na gabarite in zmanjšati zahtevnost posegov, saj bi ti lahko s hrupom motili preostalo zdravniško osebje pri delu. Arhitektki Tini Jerman je uspelo zadovoljiti želje investitorja in ustvariti topel in sprejemajoč prostor, kamor se mali pacienti vračajo brez strahu. Obstoječ prostor ambulante, v katerem prej administracija in del za posege nista bila ločena, je razdelila na dva dela, ki omogočata lažje delo in več zasebnosti. Ob oblikovanju prostora se je arhitektka opirala tudi na svetlobo, ki mora biti ustrezna za optimalno delo zdravnice.

Nova ambulanta s svojo toplino in živahnostjo razveseljuje vse, tako osebje kot malčke in njihove starše. In ker je smeh pol zdravja, zagotovo tudi pripomore k boljšemu počutju in hitrejšemu okrevanju malih bolnikov.

Tina Jerman, mag. inž. arh.:

Po končanem projektu mi je pediatrinja povedala, da ima idealne, zelo prijetne prostore in pogoje za delo. Da so mali pacienti navdušeni nad čakalnico ter da se v njej tako zabavajo, da jih mora včasih prav motivirati, da vstopijo v ambulanto na pregled. Starši pa povedo, da njihovi otroci nimajo težav z obiskom zdravnika, saj se v prostorih ambulante vsi prijetno počutijo in zaradi prijetnega ambienta izgine vsak strah in slab občutek, ki nas včasih čisto nepotrebno spremlja pri obisku zdravnika. To je največje priznanje, ki ga s pediatrinjo lahko dobiva in potrditev, da je bilo najino sodelovanje in zaupanje pravilna odločitev. Treba je povedati, da je za uspešno načrtovanje in končno realizacijo projekta zelo zaslužna tudi ona sama. Že od prvega dne mi je popolnoma zaupala in prisluhnila vsem mojim priporočilom in nasvetom. Res se mi zdi pomembno, da naročniki svojim arhitektom zaupajo ter se jim prepustijo,  najdejo skupen jezik in o projektu razmišljajo enako oz. podobno. Sama opažam, da so taki projekti na koncu z vseh vidikov najuspešnejši.

 

Ime projekta: Pediatrična ambulanta Gorenja vas
Biro: Studio AB
Avtor: Tina Jerman, mag.inž.arh
Investitor: Občina Gorenja vas in Ida Rus. dr. med. pediater
Fotograf: Matevž Zupan, Mevzup photography
Lokacija: Gorenja vas, Zdravstvena postaja Gorenja vas
Ilustracije: Nina Štajner
Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2016
Površine: 67m2
Napisala: Ajda Bračič

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja