Klara Zalokar in Klemen Zupančič sta mlada arhitekta, ki sta se že med študijem na ljubljanski Fakulteti za Arhitekturo začela ukvarjati z ročnim izdelovanjem lesenega pohištva po tradicionalnih metodah. Na začetku sta svoje ročne spretnosti urila na najeti Vili Mojmir v Mostah in prenovo starega zapuščenega stanovanja v vili dokumentirala na blogu Handmade in Moste. Domovanje sta si opremila s pohištvom, ki sta ga izrisala in izdelala sama: tako so nastale police iz vodovodnih cevi, kuhinja in ostali izdelki, ki so že takrat odsevali željo po raziskovanju dela z lesom. Po zaključku študija arhitekture sta se preimenovala v Studio Moste in se posvetila obrtniškemu izdelovanju pohištva.
Pri pričujočem projektu oblikovanja notranjosti nove montažne hiše ju je naročnik najprej prosil za kuhinjo izdelano po meri nato pa še za ureditev celotnega pritličja hiše. Pritličje so opremili z minimalnim številom kosov pohištva – cilj so bili ključni kosi, ki ne dušijo prostora in v katerih se odseva mojstrstvost arhitekturnega dua. Skupaj so se odločili za pohištvo iz beljenega masivnega hrastovega lesa, ki se zlije s tlemi iz hrastovega ladijskega poda. Osrednji bivalni prostor tvorita kuhinja in jedilna miza iz masivnega hrasta. Pohištvo sta načrtno oblikovala pri tleh brez visečih omaric saj strop hiše ni posebno visok, zato sta želela, da ostane čim bolj prazen. Robove masivne mize, na kateri so vidne tradicionalne lesne zveze, sta zaobila saj tako ne privabljajo bušk pri tekajočih otrokih. Kuhinja se preko otoka s kuhalno ploščo in vgrajeno rezalno površino nadaljuje v dnevno sobo. Celoten skupen prostor z odpiranjem na teraso vzpostavlja dialog med zunanjostjo in notranjostjo. Ponovno gre za asketsko urejeno dnevno sobo, ki hkrati nudi vse kar človek potrebuje za udobje: kavč, enosed, mizica luč in kamin. V manjši niši, se med knjižnimi policami in predali za otroške igrače, skriva klop kjer se lahko nasloniš ob topel kamin. Rdeča nit enostavnih lesenih kosov se z leseno polico za drva in odlagalnikom s predalom nadaljuje skozi hodnik v delovno sobo.
Tri mesece po vselitvi družine v novo domovanje sta se arhitekta vrnila po fotografije. Zanimalo ju je kako so minimalistično in izčiščeno estetiko interierja dopolnili in popestrili osebni dodatki družine. Simbolično sta projekt poimenovala Interier 1 kot prvo celostno oblikovanje notranjosti Studia Moste.

 

Začeli smo s kuhinjo, nato pa ugotovili, da je predlagan tipski tloris montažne hiše potrebno predrugačiti v takšni meri, da smo pristali na ureditvi celotnega pritličja. – Studio Moste

Z naročnikovimi izhodišči sva se zlahka poistovetila – malo stvari, tiste pa naj bodo dobre – urediti prostor tako, da bo kvaliteten, prijeten in umirjen. – Studio Moste

V kuhinjski otok je poleg kuhalne plošče vgrajena površina za rezanje.

Kuhinja in jedilna miza tvorita osrednji del bivalnega prostora – obe sta iz masivnega hrastovega lesa, da lahko mirno preneseta kuharske eksperimente, otroško igro in ostale sledove družinskega življenja.

Miza je težka in stabilna, s tradicionalno konstrukcijo, lesnimi zvezami in konkretnimi prerezi hrastovih nog.

Zaradi majhnega števila elementov sva se lahko posvetila oblikovanju vsakega posebej in jih s površinskimi obdelavami, ponavljajočimi se detajli in medsebojnimi odnosi povezala v eno veliko koherentno celoto. – Studio Moste

Za ostalo smo se strinjali – masivni hrastov les, beljen, da se zlije s tlemi, nekaj vgradnih omar za shrambo potrebščin, preostalo pa minimalni leseni elementi in tkanine v naravnih toplih tonih. Ko bo prostor naseljen, bodo dovolj pestrosti prinesli znaki vsakdanjega življenja, rastline in slike. – Studio Moste

Takoj ob vstopu so odlagalna površina s predalom in vdolbino za ključe in lesena polica za drva pri kaminu. 

Kuhinja ima tri dele: vgradnega, stenskega in otočnega. Izdelana je iz lesene skeletne podkonstrukcije, v katero sta arhitekta vpela lesene predale, nanje pa postavila lesene pulte.

Masivna hrastova miza v nastajanju…

Zaradi majhnega števila elementov sva se lahko posvetila oblikovanju vsakega posebej in jih s površinskimi obdelavami, ponavljajočimi se detajli in medsebojnimi odnosi povezala v eno veliko koherentno celoto. – Studio Moste

Tloris.

Ime projekta: Interier 1
Avtor projekta: Studio Moste – Klara Zalokar in Klemen Zupančič
Investitor: Zasebni
Fotograf: Studio Moste
Lokacija: okolica Ljubljane

Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe:  2017
Površine: 55m2

Projektant in izvajalec gradbene konstrukcije in instalacij: Marles
Projektant in izvajalec notranje opreme: Studio Moste

Pripravila: Nuša Zupanc

Celoletna naročnina

Ena misel na “Studio Moste: Interier 1

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja