Svet vmes že poznamo kot arhitekturni biro, ki se je uveljavil preko prenov slabo uporabnih, temačnih in večkrat pozabljenih vmesnih prostorov in prostorskih ostankov. S svojim poseganjem v prostor postavljajo pod vprašaj obstoječe razumevanje in dojemanje prostorov vmes v izobraževalnih in javnih ustanovah ter razkrivajo njihov oblikovni in prostorski potencial. Projekti raznolikih meril in oblik uporabnikom pričarajo kvaliteto nekoč spregledanega ali slabo uporabljenega vmesnega prostora. Takšenje tudi projekt prenove atrija na Gimnaziji Poljane. S poljansko gimnazijo so v biroju sodelovali pri prenovi vhodne avle ‘9 okvirjev’, ki so jo z novim stopničenim terrazzo tlakom, minimalističnimi črnimi vitrinami – krhkimi geometrijskimi telesi prosto razporejenimi v prostoru in beležem, ki je samo poudaril kvalitete obstoječe, močno ornamentirane vstopne avle, prenovili v prostoren in svetel prostor.

Gimnazijsko stavbo kot kulturno dediščino 19. stoletja ščiti budno oko spomeniškega varstva, zato se je biro pri prenovi atrija odločil za manj invazivne, pa vendar oblikovno sodobne rešitve, bele, policentrično postavljene jeklene senčnice in betonske elemente, ki se od objekta odmikajo za vsaj 1 meter. Vodilna ideja prenove atrija je bila ponuditi dijakom in zaposlenim prostor oddiha, druženja med odmori ter organizacijo raznolikih prireditev. Prehoden atrij, ki povezuje učilnice s telovadnico, so zasnovali kot zaobljene trikotnike z nadstreški, ki se zdijo naključno posuti po atriju. Dijaki in učitelji jih lahko uporabijo kot klopi za malico, druženje, poležavanje in pisanje nalog med odmori, učilnico na prostem, včasih celo za športno vzgojo ali oder za prireditve. Ponudili so dvignjene platforme v kombinaciji betona in lesa, vodnjak, refleksno površino z ogledalom ter amfiteater večjega merila – zasebnejši prostor, ki je vkopan v tla in je občasno napolnjen tudi z napihljivimi žogami. Dinamiko prostora dodatno poudari zanimiv tlak – kombinacija črnega in belega betona s polji prodca kamor odteka meteorna voda. Arhitekti so dodali zelenje, ki se bo tekom let obraslo in z različnimi barvami in teksturami še dodatno popestrilo atrij. Prenovljen atrij tako postane sproščena peta fasada šolskega objekta.

Atrij povezuje učilnice s telovadnico in s svojo dinamičnostjo želi ponuditi različne aktivnosti: od počitka, do druženja, do telovadnice na prostem. V ozadju so elegantno zakrite požarne stopnice.

Dinamiko prostora poudarijo črno-bel betonski tlak in zelenje, ki bo tekom leta z različnimi barvami in teksturami še dodatno popestrilo atrij.

Gimnazijska stavba je pod budnim očesom spomeniškega varstva zato se je biro odločil za manj invazivne rešitve, ki ne posegajo v stavbo – zahtevano je bilo tudi, da so vsi posegi distancirani 1 meter od fasade.

Arhitekturna rešitev je dialog med dinamičnim tlakovanjem, otoki iz prodca za meteorno vodo, dvignjenimi platformami in amfiteatrom – zasebnejšim prostorom, ki je vkopan v tla.

Prerez.

Tloris.

Tloris podrobneje. 

Ime projekta: ATRIJ
Avtor projekta: SVET VMES, d.o.o.
Jure Hrovat, m.i.a., Ana Kosi, u.d.i.a., Ana Kreč, m.i.a., Ognen Arsov, u.d.i.a., Nejc Florjanc, u.d.i.k.a., Žiga Rošer, u.d.i.a.
Investitor: Gimnazija Poljane
Fotograf: Matevž Paternoster
Lokacija: Ljubljana

Leto načrtovanja: 2015
Leto izvedbe: 2017
Površine: 602 m2

Projektanti:
Gradbene konstrukcije: Valide, d.o.o.
Elektro instalacije: Biro Lovšin, d.o.o.
Osvetlitev: Svetlarna, d.o.o.

Izvajalci:
Glavni izvajalec gradbeno obrtniških del: Tosidos, d.o.o.
Tlakovanje: Ostrovrhar, teracerstvo in kamnoseštvo, d.o.o.
Nadstrešnice: Konstrukcije Kogovšek, d.o.o. in RPS, d.o.o.
Mizarska dela: Mizarstvo Polh, Boštjan Trobec, s.p.

Besedilo: Ana Kreč in Nuša Zupanc

Pripravila: Nuša Zupanc

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja