Pred dobrim letom so se arhitekti biroja Plusminus30 lotili projekta zobne ordinacije Orto MG v Postojni. Naročnik si je želel sodobno oblikovano ambulanto, ki spoštuje zgodovinsko vrednost hiše, ni sterilna kot so klasične zobne ordinacije in omogoča sodoben delovni proces. Zgledovali so se po napredku, ki je pri arhitekturnem načrtovanju zdravstvenih programov že nekaj časa prisoten v Evropi – ordinacije in ambulante, ki ne spominjajo na zdravstveno ustanovo so za bolnika prijetnejši. Vodilna ideja je bila, da se novo in staro poudarjata in dopolnjujeta. Nastal je prostor brez fiksnih pregrad, ki pa se po potrebi vseeno lahko prepolovi in tako nastaneta dve delovni mesti. Arhitekti so želeli z minimalnimi gradbenimi posegi poudariti, da gre za stik nove intervencije s historičnim kontekstom hiše. Tla, stene in strop so umestili v tri ločene elemente in ujeli nov program med temni ploskvi tal in stropa. Ordinacijo tako tvorita dva ločena prostora, katerih značilnost je obokan opečnat strop in ločen servisni del ambulante. Izstopajoča je poteza osvetljene omare, ki jo zobozdravnik uporablja za pregledovanje rentgenov in hkrati povezuje sprejemnico in ambulanto. Še najbolj invazivni posegi so bili nov tlak ter dva manjša preboja v oboku nad kletjo. Cilj arhitektov in naročnika je bil zasnovati prijeten ambient za pacienta in čim bolj funkcionalen prostor za zdravnika. V prostor so vnesli nekaj igrivosti z gugalnico, toplino z lesenimi detajli, dolgo trajajoče strmenje v strop pa so pacientu popestrili s stropno porisavo. Med arhitekti je bil argument za poslikavo tudi ta, da so stropovi historičnih ambientov navadno poslikani. V želji po pristnem umetniškem delu, so se obrnili na akademskega umetnika in postojnskega umetnika Leona Zuodarja. Zuodar je porisal strop z abstrakcijo nasmeha z zobmi, čeprav obiskovalci pravijo, da vsak v porisavi vidi nekaj drugega.

Stropna poslikava je unikatno umetniško delo akademika Leona Zuoadarja.

Prostor je tlorisno zasnovan tako, da je odprt in pretočen, hkrati pa lahko omogoča nemoteno delo dvema zobozdravnikoma. Po vsej dolžini prostora so svetle bele omare, ki odgovorijo na temno pobarvan strop.

Notranje oblikovanje poživijo leseni elementi, dodatno presenečenje, ki ga ne bi pričakovali v ordinaciji pa je – gugalnica.

Arhitekti so k prenovi prostora pristopili z občutkom in spoštovanjem do historične stavbe. Vsi posegi so minimalni, ohranili in poudarli pa so obokan opečnat strop.

Večina stenskih površin je oblečenih v steklene površine, ki se ponekod odprejo in služijo kot prostor za shranjevanje. Tudi na račun te rešitve je tloris odprtejši in bolj tekoč.

Arhitektura: Plusminus 30

Foto: Mate Mioč

Besedilo: Nuša Zupanc

 

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja