Ana Gruden je arhitektka z magisterijem iz filmske umetnosti, Kraševka, ki je desetletje preživela v Berlinu in tam prenovila vrsto stanovanj. Tokrat predstavljamo stanovanje na Miklošičevi ulici v Ljubljani, v stavbi, ki jo je zasnoval arhitekt Vladimir Šubic. Prav premišljena arhitektura, na dobri lokaciji znotraj mestnega jedra, je bila navdih za oblikovanje, spoštljivo do obstoječe kakovosti. Veliko kosov opreme je bilo dobrih že v izhodišču, a dotrajanih.

Namesto, da bi jih odstranila in nadomestila z novimi, drugačnimi, je arhitektka obnovila originalno kakovostne elemente. Tako je poiskala vešče mojstre, ki so v kopalnici in na hodniku dopolnili že obstoječi terazzo tlak. Manjkajoče dele parketa na ribjo kost v kuhinji so nadomestili z novimi letvami enakih dimenzij. Prej belo pisarniške steno je mojster oluščil in zidana stena iz rdeče opeke sedanji kuhinji dodaja toplino in privlačnost.

Prostor je pod Anino taktirko zamenjal svojo funkcijo. Prejšnji pisarniški prostori so zdaj postali stanovanje. Izziv je bil v notranjost pripeljati čim več svetlobe. Stanovanje je kalup za zgodbe, ki jih bo vnesel novi lastnik. Drobni, skrbno izbrani dekorativni detajli, ustvarjajo vzdušje. Iz pisarniških prostorov je nastal prostor zgodb.

Poln ljubkih detajlov, kot bi jih izbirala Amélie Poulain in glasba, ki pritiče ambientu, je zagotovo starinska in koprneča, kot plošče Yanna Tiersena. Prej pisarniški prostori so po prenovi postali udobno stanovanje, nabito z značajem in čustvi. Hkrati je prenova sodobna, v stanovanje prinese izvorno meščansko prostornost in udobje.

To pa je tudi vodilo arhitekture Ane Gruden: Ustvariti čim več lepega, prostor, v katerem se bodo ljudje dobro počutili.

tloris po prenovi

Arhitektura: Ana Gruden, Ljubljana, 2016

Fotografije: Mare Mutić

Investicija: 65.000€

Površina: 75m2

Besedilo: Nina Granda

 

 

Stanovanje za Amélie Poulain

 

 

Naročite se na tiskano edicijo revije Outsider!

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja