L1010301 Large
AG Biro 55: Skavtska hiša

Arhitekturna naloga je bila svojevrstna: zasnovati hišo, namenjeno v prvi vrsti pisarni in skladiščem skavtske organizacije, ki pa je prepoznavna predvsem po svoji povezanosti z življenjem v naravi in duhovnostjo. Urbani dom za tiste, ki se sicer najbolj doma počutijo sredi gozdov, med šotori ob tabornem ognju. Izziv je sprejel arhitekt Jernej Girandon, v mladosti tudi sam skavt, ki se etike skrbi za okolje in iskanja iznajdljivih rešitev s preprostimi sredstvi drži tudi pri svoji arhitekturni praksi.

Štepanja vas leži južno od okljuka Ljubljanice in z reko meji proti zahodu na Kodeljevo, kjer prevladuje nizko merilo vrstnih hiš, na vzhodni strani pa na Štepanjsko naselje, eno ljubljanskih velikih modernističnih sosesk. Kratek odsek Mekinčeve ulice v osi cerkve sv. Štefana je neobičajen kraj: proti severu se razprostira območje vrtičkov, na južni strani pa se pravokotno na cesto vrsti nekaj hiš verskih in družbenih organizacij. Nova hiša za skavtsko organizacijo stoji na mestu dotrajane stavbe med župnijskim domom, arhitekturo z značilnostmi Ravnikarjeve šole, in zgradbo kapucinskega samostana iz 60. let. Na severu se preko vrtičkov in silhuete stanovanjskih stolpnic Otona Jugovca odpirajo pogledi proti silhueti Kamniško-Savinjskih Alp.

Hiša je arhetipske oblike, ki obenem spominja tudi na šotor: enotna ponjava iz valovitih strešnih plošč pokriva streho in daljši stranici. Tu se hiša drži predpisanih odmikov in fasadno opno le mestoma predrejo funkcionalno premišljeni vhodi in okna, ki praviloma zavzemajo celotno višino. Tako je bilo potrebno kar najmanj neprikladnega rezanja »valovitke«.

Z orientacijo sledi ostalim poslopjem in se preko pročelja z velikimi zasteklitvami odpira na cesto in proti zelenju vrtičkov, preko zadnje, južne strani pa, nekoliko bolj zaprta, na lastni vrt – simbolični taborni prostor z odprtim ognjiščem, jamborom in lipo.

Pri izboru glavnega konstrukcijskega materiala za arhitekta ni bilo dileme: hiša je lesena, iz križno lepljenih plošč, pritličje pa je izvedeno v betonu. To je kombinacija, ki jo ima v svoji praksi najraje – lesena konstrukcija je pri nas okoljsko smiselna in ustvarja prijetno atmosfero, termalna masa betona (ali opeke) pa zagotavlja dobro notranjo klimo poleti in pozimi.

Čeprav je najbolj vsakodnevni vidik rabe hiše podporna infrastruktura združenja, ki za delovanje potrebuje pisarno in centralno skladišče, pa gre prav tako za fizični in simbolni prostor srečevanja. Ta se programsko odraža v večji dvorani za srečevanje skupin, več manjših prostorih za delovanje različnih projektnih delovnih skupin združenja, t. i. tropov, in skupnem vrtu.

Ključna ideja, ki na ravni zasnove povezuje raznovrstne vsebine, je povezovanje. Ob servisnih in skladiščnih prostorih v kleti in stranskem traktu je v celotni hiši s steklenimi stenami zaprta zgolj sejna soba, sicer pa je vse en, povezan prostor. Panoramska drsna zasteklitev v pritličju omogoča, da dogajanje skozi hišo steče od ulice do vrta in se preko notranjega atrija odpira vse do strehe. Členitev po prerezu kljub odprtosti zasnove zagotavlja manjše intimne prostore za srečevanje različnih tropov.

Pisarne skavtskega združenja so programsko jedro hiše in so zato umeščene v velikodušen dvovišinski prostor na mezaninu z zasteklitvijo po celotni ulični fasadi. Preko lesenega stopnišča se povezujejo s sejno sobo in odprto galerijo pod streho na južni strani, kjer želijo nekoč urediti kapelo. Na južno stran se hiša odpira preko niše, ki omogoča zadostno senčenje v poletnem času.

Arhitektova skrb za racionalnost zasnove je opazna na vseh ravneh. Tako je denimo v ostrešju viden ritem špirovcev, med katere so kot zaključni sloj pod izolacijo umeščene lesene plošče – raster špirovcev se pri tem prilagaja modulu plošč, da je odpadni material minimalen.

Jernej Girandon kot enega od detajlov, ki so mu najbolj pri srcu, izpostavi dekorativno funkcionalni preplet stopniščnih in galerijskih ograj. Izdelan je iz recikliranih padalskih vrvic, ki so jih zbirali po celi Sloveniji, in je tako mali simbolni izraz aktivne participacije, za katero si želi, da bi jo njegova hiša omogočala in spodbujala.

 

Ime projekta: Skavtska hiša – sedež združenja ZSKSS
Avtor projekta: Jernej Girandon, Andrej Girandon
Naročnik: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS)
Lokacija: Ljubljana

Leto načrtovanja: 2017–23
Leto izgradnje: 2023

Površina: ok. 500 m²

Projektant: Jernej Girandon, Andrej Girandon (AG Biro 55 d.o.o.)
Gradbene konstrukcije: CBD d.o.o.
Strojne inštalacije: Bojan Mehle s.p.
Elektro inštalacije: Elgom, Marko Golob s.p.
Požarna varnost: Ekosystem d.o.o.

Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: Gradnik d.o.o.

Fotografija: Jan Pirnat
Napisal: Luka Jerman

Naroči Outsider, razširi svoj pogled

Mailchimp brez napisa

Povezani članki