ASMR? Na misel mi pridejo trije primeri:
v prvem sem se ravno vrnila iz šole in moja stara mama za kuhinjsko mizo rešuje križanke. Saj veste: tisti suhi, tanki zvok mečkanja časopisnega papirja, sik kroglice v kemičnem svinčniku, ki zdrsi prek praznega polja, in čez vse sunkovito prababičino dihanje. Zavzeto se ukvarja s križanko, tu in tam kaj pomomlja, prešteje polja: en, dva, tri. Razmišlja, okleva, piše. Južnoameriška kukavica, tri črke navpično: ANI.
Drugi je zvok poletne popoldanske nevihte. Dež bobna po okenski polici, na šipo nalaga plast za plastjo prozornih curkov. Mrmranje pridušenega pogovora v sosednji sobi; na varnem sem; vse je v redu.
Tretji pa je obračanje strani v knjigah s kakovostnim papirjem – ponavadi so to takšne z veliko slikami. Če stresete šeleshamer, bo ta zabobnel z glasom groma; strani v coffeetable books pa ta mogočni zvok pomanjšajo v prijetno žepno izdajo, ki jo lahko odnesete s seboj.

ASMR oziroma Autonomous Sensory Meridian Response je opredeljen kot nenadzorovan odziv telesa na nekatere zvočne ali vizualne dražljaje. ASMR se lahko udejanji kot prijetno ščemenje na temenu, kot ugodje vzbujajoča razelektritev v hrbtenici, kot ljubek srh. Znanost si ni povsem na jasnem, zakaj smo ljudje sposobni ASMR-ja oziroma ostanek česa je. Ker ASMR pogosto doživimo ob zvokih in vizualnih dražljajih, ki zaznamjujejo bližino, intimnost – kot da se nekdo ukvarja z našim ugodjem, nam izkazuje gostoljubje ali skrb – se zdi najverjetnejša teorija, da je občutek povezan z rituali čiščenja in urejanja pri opicah, kot je na primer iskanje uši. Poleg vloge pri gradnji trdnih odnosov in skupnosti ima tako ASMR opraviti tudi z vzdrževanjem higiene in otepanjem bolezni, ohranjanjem mentalnega zdravja in vsesplošnim ugodjem.

S kratico ste se tisti, ki dosti pohajkujete po svetovnem spletu, gotovo že srečali; dandanes je namreč na voljo ogromno ponudnikov spletnih vsebin, ki so namenjene vzbujanju ASMR občutka. ASMRtists, kot se imenujejo, ustvarjajo videe in zvočne posnetke, v katerih s pomočjo raznih predmetov prozivajajo zvoke, ki so za veliko ljudi lahko sprožilci občutka: ti zvoki so v zvečine podobni pokljanju ognja, bobnanju dežja ali pihanju vetra, in lahko delujejo izjemno sproščujoče. Nekateri zvoki so, kot rečeno, zasnovani tako, da dajejo občutek fizične bližine – kot, če bi vas nekdo nežno božal po ušesih, tik poleg vas nerazločno šepetal ali vam česal lase. Drug žanr ASMR posnetkov je igra vlog, v katerih se podate na sproščujočo masažo, k frizerju ali celo zobozdravniku. Tovrstna nedeljena osebna pozornost učinkuje izjemno pomirjujoče in lahko vpliva na lajšanje lažjih oblik nekaterih duševnih motenj, kot sta denimo anksioznost ali depresija.

Čeprav pozitivni učinki ASMR-ja na duševno ali fizično zdravje posameznikov niso dokazani, množica zvestih privržencev priča o tem, da preverjeno lahko vpliva na človeško ugodje. Ob tem je verjetno najkoristnejša pri tistih uporabnikih, katerih potreba po intimnosti in bližini iz dneva v dan ni zadovoljena, pa naj za tem stojijo osebni ali družbeni razlogi. Še posebno obetajoča je raba ASMR tehnik v paliativni oskrbi, pri zapornikih ali v otroških bolnišnicah. ASMR lahko nudi fizično sprostitev in duhovno olajšanje, ki lahko prispevata k hitrejšemu okrevanju ali izboljševanju počutja.

Menim, da nekateri izmed najboljših arhitekturnih izdelkov na svetu nevede vzbujajo tudi ASMR, in da bi bile ASMR tehnike v splošnem lahko zanimiv aspekt razmisleka o snovanju arhitekture. Morda gre za prostore, ki s temperaturo in osvetlitvijo pomirjajo in dajejo občutek varnega zavetja; ali pa za arhitekturno gesto dobrodošlice – klop, kljuko, polico – ki v uporabniku vzbujata zavedanje o skrbi arhitekta za njegovo dobro počutje. Morda gre za specifično oblikovanje prezračevanja, ki z usmerjanjem curkov zraka poskrbi za nenaden dotik na koži; ali pa za vgradnjo naravnih materialov, odpiranje pogledov, ali streho, po kateri prijetno bobnajo dežne kaplje. ASMR je v veliki meri povezan tudi z naravo in zvoki ukročenih elementov – za to sta povezanost z zunanjostjo, a hkrati prijetna zavarovanost, ki sta tudi v splošnem ključni za dobro arhitekturo, nujni. Z dobro zasnovano ASMRhritekturo bi morda lahko z urejanjem prostora še na takšen način pomagali h gradnji tesno povezane skupnosti in izboljševanju duševnega stanja uporabnikov.

Besedilo: Ajda Bračič

Fotografija: wikipedija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja