Prenovljeno stanovanje, poimenovano Ž7, najdemo v večstanovanjski meščanski hiši v središču Ljubljane. Projekt zajema eno od dveh enot, ki sta nastali z delitvijo sicer večjega stanovanja. Razcep je bil še posebno očiten v tlorisu, kjer se je pojavil očitno okrajšan hodnik. Ta v tipologiji staromeščanskih stanovanj sicer pomeni glavno komunikacijsko žilo, ob kateri se nizajo vhodi v različne sobe – z delitvijo pa je tloris ostal brez osnovne ideje in ni več deloval celovito, izgubil je tudi krožnost. Oboje sta arhitekta alto design studia vzela za primarno izhodišče pri novi zasnovi, ob tem pa sta s skrbnim pregledom vseh elementov več kot sto let starega stanovanja v prostorih zagotovila prijetno estetiko in inovativno funkcionalnost posegov, ki se združujejo v celoto doma.

Stanovanje je bilo zaradi svoje starosti potrebno temeljite prenove – tako v konceptualnem kot tudi v povsem praktičnem smislu (menjava inštalacij, obnova vseh oken). Ključni poseg projekta je bila prerazporeditev sob bivalnih in spalnih prostorov. Združitev dveh večjih sob je v stanovanju ustvarila velik in odprt dnevni prostor, delovni kotiček in kuhinjo z jedilnico, delitev manjše sobe v začetku stanovanja pa spalnico in ločen utiliti. V osnovi je ostal enak vhodni del s hodnikom, kamor sta bila že pred prenovo umeščena dnevni WC in kopalnica z izrazito lomljeno geometrijo, ki otežuje izkoristek prostora. Postopek reševanja arhitekta opišeta takole: »Prho smo oblikovali delno znotraj odprtine v steni, kjer je bil včasih prehod iz hodnika v eno od sob. Preostanek prostora smo poravnali z omarami, ki skrivajo grelnik in ostale potrebne kopalniške stvari. Tako keramika kot omare so v istem zelenem odtenku, in sicer do višine 2,10 m. Nad to ravno zeleno linijo pa se v belem ometu odvije vsa geometrija tega prostora, ki v sodelovanju s spodnjim minimalizmom ni več moteča.«

Posebnost prenove je zagotovo poudarek na detajlih in materialni povezanosti. Odprta nova zasnova stanovanja ne temelji več na fizičnih stenah, temveč na premišljenih posegih s pohištvom. Eden od takšnih elementov, ki nosi dvojno funkcionalnost, je zrcalna stena v utilitiju: v njej se zrcali večji del stanovanja, kar ga optično poveča, z odbojem pa se svetloba razširi tudi v del prostora, ki bi sicer lahko ostal bolj temačen. »Ker gre za kotno stanovanje – s tremi okni v prirezanem kotu – je tudi konstrukcija stavbe zasnovana tako, da je del nosilne stene usmerjen proti temu kotu. Tako je ta poševna stena precej močen element v izrazu stanovanja. Temu sva želela slediti, in sicer z oblikovanjem poševnega pohištva pod enakim kotom. Tako je svetlo rumeni stopničasti predalnik, za katerega sem navdih črpala iz projekta Case Malaparte na Capriju, postavljen nasproti poševne stene; kot njen odgovor. Z okroglo jedilniško mizo skupaj tvorijo nekakšen krožni promet po stanovanju, ki namiguje na kroženje, kakršno naj bi se sicer odvijalo v podobnih stanovanjih iz prejšnjega stoletja. Pod enakim kotom je prirezana tudi kuhinjska omara, ki meji na predprostor. Ta poteza deluje dvojno – kuhinjo na obeh straneh zaključuje pod enakim kotom, hkrati pa omogoča lepšo povezavo z vhodnim delom in tudi njegovo boljšo osvetljenost.« Pozornost, namenjena podrobnostim, je vidna v izbiri bogatih materialov in barv, ki izražajo mladostno igrivost, a tudi prefinjenost. Pohištvo, oblikovano po meri, deluje v kombinaciji z italijanskimi vintage kosi iz osemdesetih let.

Stanje pred prenovo:

Tloris prenovljenega stanovanja:

Konceptne skice:
Alto Design Studio:

Ime projekta: Adaptacija stanovanja Ž7
Avtorji projekta: alto design studio (Nina Eminagić u.d.i.a., Mirza Eminagić u.d.i.a.)
Investitor: zasebni
Fotograf: Nina Eminagić
Lokacija: Ljubljana, center

Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe:2018

Površine: 73,00 m2

Projektanti:
– Gradbene konstrukcije: Matej Dežman
– Elektro instalacije: Božidar Jezeršek
– Strojne napeljave: Peter Linasi

Izvajalci:
– Grabus d.o.o. (gradbeno obrtniška dela),
– Mizarstvo Pajenk (mizarska dela),
– Sorel d.o.o. (elektroinštalacije),
– Parketarstvo Pavlič (parket),
– N.S.G. Slikopleskarstvo Nejc Srša s.p. (slikopleskarska dela)

Pripravila: Manca Košir

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja