4
Arhitekturna svetovalnica: vgradno pohištvo

V tokratni svetovalnici razmišljamo o vgradnem pohištvu: zakaj je med arhitekti in notranjimi oblikovalci tako priljubljeno (uporabljeno je pri veliki večini interierjev, objavljenih na naši spletni strani in v reviji), kakšne so prednosti vgradnega pohištva in kdaj je vgradno pohištvo dobra izbira za vas.

Izkoriščenost prostora

Vgradno pohištvo je prilagojeno meram prostora, v katerega ga umeščamo. Lahko je narejeno povsem po meri, lahko pa gre za prilagojen modularni sistem. Njegova najbolj očitna prednost je, da omogoča boljši izkoristek razpoložljivega prostora v vseh dimenzijah. Ne gre le za to, da se izognemo neuporabnim vmesnim prostorom med pohištvom in stenami, v katerih se hitro začenja nabirati prah ali krama. V po meri narejen vgradni sestav za otroško sobo lahko na primer združimo omare za obleke, pisalno mizo, knjižne police in prostor za posedanje ter na ta način kar najbolj izkoristimo razpoložljivi prostor. Vgradno pohištvo je zelo zanimivo tudi za mansardne prostore ali prostore z neobičajno geometrijo, ker omogoča, da sicer neizkoriščene prostore nad omarami spremenimo v zaprte omare.

 

Prilagajanje potrebam uporabnika

Ne glede na to, ali je narejeno popolnoma po meri ali pa za prilagojen modularni sistem, ponuja vgradno pohištvo veliko možnosti za prilagajanje individualnim potrebam in življenjskemu slogu naročnika. Pri garderobni omari si lahko denimo po svoje prilagodimo razporeditev obešal, predalov in polic, v utility prostoru ali omari lahko optimiziramo prostor za športno opremo ali orodje, domačo pisarno pa lažje prilagodimo tako, da imamo pomembne stvari vedno pri roki.

Alter arhitektura & design: Stanovanje Bonjour

Pestre možnosti oblikovanja

Vgradno pohištvo omogoča številne izrazne možnosti pri oblikovanju interjerja. Olajša poenotenje geometrije prostora, omogoča da različne prostore povežemo (npr. z omaro, ki poteka skozi več prostorov) ali pa večji prostor učinkovito ločimo na več manjših. Hkrati omogoča, da različne naprave in inštalacije (npr. plinski kotel, sušilni stroj ipd.) skrijemo pred pogledi. V niz vgradnih omar je mogoče tudi zamaskirati vrata v bolj zasebne ali servisne prostore, kot so kopalnica, garderoba ali kabinet. Dobro oblikovan kos vgradnega pohištva je lahko osrednji element v prostoru, lahko pa po drugi strani postane anonimna kulisa, ki omogoča drugi notranji opremi (npr. oblikovalskemu pohištvu, slikam ali lestencem) da pridejo do izraza.

Vgradno pohištvo je izjemno priljubljen del repertoarja notranjih oblikovalcev in arhitektov, in to z dobrim razlogom: premišljeno načrtovano in umeščeno vgradno pohištvo omogoča najboljši izkoristek prostora, je dobro prilagojeno specifičnim potrebam naročnika in sodeluje pri soustvarjanju enovitega prostorskega doživetja interjerja.

Jan Pintar: Stanovanje UKC

Razmišljate o prenovi stanovanja ali novem pohištvu? Oglasite se v prodajnih centrih Slovenijales, kjer vam bodo svetovali pri oblikovanju pohištva, ki ga v mizarskih delavnicah nato izdelajo po meri. Svetujejo vam notranji oblikovalci ali lesarski inženirji, ki poznajo materiale. V ponudbi boste našli različne vrste ploskovnih materialov za izdelavo pohištva in široko ponudbo različnega okovja – predalov, spon, vodil, izvlečnih in kotnih košar ter kolon, dvižnih mehanizmov, zanimiva pa je tudi njihova široka ponudba notranjih vrat.

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki