instagram
EDO: filmski festival o mestih, urbanosti in arhitekturi

Konec oktobra se v Ljubljani začenja EDO – prvi filmski festival v Sloveniji, ki je v celoti posvečen filmom o mestih, urbanosti in arhitekturi.

 

Festival bo med 23. in 26. oktobrom prikazal štiri dokumentarne filme o globalnih mestih: New Yorku, Berlinu, kitajskem Chogqingu in ekvadorskem Quitu. Festival se ne dogaja v ljubljanskih kinodvoranah, ampak na štirih različnih lokacijah po Ljubljani, ki se vsebinsko tako ali drugače ujemajo s temami filmov. Brezplačne projekcije se bodo odvile v Situli, v fundusu Magacin v skladiščih Kolinske, v šivalnici in delavnici Anselma in tudi v biroju skupine prostoRož, ki organizira festival.

 

Globalne urbane teme v lokalnem kontekstu

Dokumentarni filmi, izbrani za prvo edicijo festivala, govorijo o vizijah štirih mest na različnih koncih sveta. Ne glede na to, ali so vizije mest utopične, uresničene, spodletele ali povsem naključne, so pomembne za naše razumevanje sodobnih mest in urbanega življenja. Vsaki projekciji bo sledila kratka debata s sogovorniki, ki bodo globalne urbane teme postavili v lokalni kontekst. prostoRož je k pogovoru in razmisleku povabil arhitektko Anjo Planišček, študentko arhitekture Vesno Skubic ter sociologa Pavla Gantarja in Klemna Ploštajnerja.

 

EDO je ime dobil po Edvardu Ravnikarju

Festivalu je ime posodil slovenski arhitekt in urbanist Edvard Ravnikar — Edo, kot so ga klicali prijatelji. Organizatorke in organizatorji festivala so se za to ime odločili, ker Ravnikarjevo delo še vedno pomembno vpliva nanje kot arhitekte, sociologe in prebivalce Ljubljane: “Ne vemo, ali je bila Edvardova vizija mesta najboljša možna, vemo pa, da še vedno vpliva na nas. Zato festival, ki poskuša razumeti in kritično ovrednotiti različne vizije urbanega razvoja, nosi njegovo ime.”

 

Na urbani razvoj je vplivala Jane Jacobs, a tudi “beli opičnjaki”

Zgodovinski dokumentarec Citizen Jane kaže, da urbani boji niso nič novega. Film dokumentira delo, razmišljanje in duhovite proteste urbane aktivistke Jane Jacobs, ki se je v 60-ih postavila nasproti vplivnemu urbanistu Robertu Mosesu. Poleg tega, da je Jane dosegla, da čez newyorški Soho danes ne teče avtocesta, je razvila novo urbano teorijo – zaradi nje danes mesta opazujemo tudi s perspektive ulice. Film Do More With Less obravnava delo mladih ekvadorskih arhitektov, ki želijo kakovosten bivanjski prostor zagotoviti tudi tistim, ki nimajo dovolj denarja, da bi si privoščili arhitekta. Dokumentarec City for Sale govori o posledicah priljubljenosti Berlina. Po eni strani mesto privablja investitorje, ki z velikimi gradbenimi projekti spreminjajo podobo mesta, na drugi strani pa vedno višje najemnine otežujejo življenje lokalnim prebivalcem, ki v mestu vse težje živijo. Film Dream Empire kaže, da je nepremičninski balon do še večjega absurda napihnjen na Kitajskem. Tam si nepremičninske agencije pri prodaji stanovanj v novih supersoseskah, zgrajenih na odročnih lokacijah, pomagajo z “belimi opičnjaki” – tujci, ki ustvarjajo kuliso mednarodnega utripa.

 

Spored in lokacije festivala najdete na: www.edofestival.info. Vse projekcije so brezplačne.

 

 

——

prostoRož raziskuje javni urbani prostor in njegov pomen za lokalne prebivalce ter širšo družbo. Pozornost usmerja na pogosto spregledane javne prostore in jih ureja po meri prebivalcev in obiskovalcev mest.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki