Kakšna dva festivalska dneva nenavadnih, fenomenalnih zgodb sta za nami! Hvala tistim, ki ste bili z nami, da smo lahko skupaj z vami pisali in listali revijo Outsider v živo. Poslušali izbrane zgodbe v realnem času. Brez retuše, brez kozmetičnih popravkov, v prostem slogu. Dramaturško začinjene s trenutki humorja in provokacije. Hvala, da ste sodelovali v naši zvedavosti in skupaj z nami pogledali tudi v nekoliko drugačne univerzume. Prelistali smo se skozi film, podjetniške vizije, skozi ples kot izrazno orodje, arhitekturo, mizarili smo, izumili nov steberni red Doris, meditirali, za trenutek ustavili čas, sadjarili v Brdih, sirarili v Čadrgu. Povezali in prepletli smo navidez nezdružljivo. To Outsiderji najraje delamo!

Ali smo uspeli skupaj sestaviti in zagnati metaforični stroj za boljše bivanje? Smo! V naših skupnih mislih smo zagnali kolesje, ki se mu reče stremenje, kreativnost, volja. V priloženih navodilih stroja piše: povežite A, B in C in brez zadržkov vključite tudi X in Y. Pred vklopom stroja preverite, da sta programa »predsodki« ali »zadržki« izklopljena. Po tem, ko se izprašate, kaj želite doseči in kaj vas zares veseli, ne pozabite prestaviti v program »strast«. Festivalske zgodbe so dokaz, da sta v tej prestavi uspeh in zadovoljstvo zagotovljena. Med obratovanjem stroja redno preverjajte, da bo vaše osebno zadovoljstvo doprineslo tudi kolektivnemu. V primeru motenj v delovanju stroja, preverite čistost vaše ideje, ali morda ne smetite z besedami ali nekonstruktivnimi mislimi.

Mi vsi skupaj smo lahko drzni, naivni in najboljši okuševalci in snovalci izjemnih orodij za boljše bivanje. Tisto, ki še pride! Raziskujte in bodite skupaj z nami brezglavi in naivni. Hvala, da ste si vzeli čas za nas.

Vaš neskončno radovedni Outsider.

Urša Menart

Tadej Juranovič

Anja Humljan in Magdalena Reiter

Tinka Prekovič

Jani Kutin

Matej Čer

Nataša Berk

Matevž Lenarčič

Nina Granda, Jana Pogačar, Matevž Granda in komisija natečaja Straniščne spletke: Tina Košir, Agata Tomažič, Andrej Hočevar

Matevž Lenarčič

Branje zmagovalne straniščne spletke

Zmagovalka natečaja Straniščne spletke, Leila Aleksandra Jelić

Aljaž Pavlin

Matej Zalar

Andrej Bernik

Maruša Sagadin

Andreja Gomboc

Iva Smrke Kröger

Domen Pogorevc, Mika Cimolini in Matevž Granda

Nagrajenci natečaja Muzej nad mestom

Fotografije: Janez Marolt in Teja Gerkman