9_fetdeterra_tapialblock
Fetdeterra: Iz katalonske zemlje

Na planotah zahodne Katalonije ima gradnja iz butane zemlje dolgo in bogato tradicijo. V izvirni obliki je skoraj izumrla, še vedno pa živi skozi skupine ustvarjalcev, ki iz nje izhajajo in na njeni podlagi inovirajo.

Mednje spadata arhitektka Maite Sainz de la Maza in geoinženir Macari de Torres. Leta 2017 sta v domači Lleidi ustanovila podjetje Fetdeterra (katalonsko »narejeno iz zemlje«). Kot tehnična strokovnjaka za gradnjo iz zemlje svetujeta arhitektom in investitorjem, hkrati pa razvijata nove, inovativne načine uporabe zemlje v arhitekturi. Za tehniko butane zemlje sta se specializirala, ker jo zaradi njenih sposobnosti uravnavanja vlage, zadrževanja toplote in možnosti ponovne uporabe vidita kot ključen del vizije trajnostne arhitekture. Kot člana strokovnega odbora pri španskem inštitutu za standardizacijo pa tudi sodelujeta pri uvajanju standardov za gradnjo iz zemlje.

Zidaki Tapialblock.

Trajnostna vizija podjetja se jasno kaže pri njihovem prvem projektu iz zemlje, EarthBoxu. Konceptualni projekt vodi zamisel trajnostnega minimuma: zdrav in cenovno dostopen prostorski modul minimalnih dimenzij (27 m² neto oz. 35 m² bruto) se lahko prilagodi raznolikim potrebam uporabnika. Stavba je zgrajena le iz lesa in butane zemlje. Surove smrekove deske so sprva uporabljene za izdelavo opaža zemljenih zidov, nato pa za izdelavo strešne konstrukcije, tal in stavbnega pohištva.

Konceptualni projekt EarthBox. Deske opaža so uporabljene za izdelavo notranje opreme.
Konceptualni projekt EarthBox. Deske opaža so uporabljene za izdelavo notranje opreme.

Dobre sposobnosti zemlje za uravnavanje mikroklime so v preteklosti s pridom izkoristili tudi za gradnjo vinskih kleti, kakršna je klet vinarstva Castel del Remei blizu Lleide. Fetdeterra je sodelovala pri prenovi: s starih zidov so odstranili različne materiale, dodane pri preteklih sanacijah, nato pa so iz posebej prilagojene zemeljske mešanice stisnili zidake, ki so jih z visokotlačnim pranjem kontrolirano erodirali in tako dosegli, da se strukturalno zlijejo z obstoječim zidom.

Vinska klet Castell del Remei.
Castell del Remei – kolaž različnih materialov v interierju.

Dolgoletno raziskovanje materiala je vodilo v razvoj sistema zidakov iz stisnjene zemlje Tapialblock, ki so jih razvili v sodelovanju s podjetjem GLS Prefabricados. Zidake ponujajo v različnih dimenzijah (vse do 40 x 100 x 15 cm). Gradnja z njimi je hitra, sistem gradnje pa bolj domač tako izvajalcem kot arhitektom, ki se z zemeljsko gradnjo redko srečajo. Ponujajo privlačno, mehko strukturo butane zemlje v kombinaciji s strukturnim ritmom zidakov.

 
Testiranje zidakov, razvitih v sodelovanju z GLS Prefabricado.

Sistem Tapialblock so s pridom uporabili arhitekti Bajet Giarme pri paviljonih za sanitarne funkcije v kampu v kraju Alcanar blizu Barcelone.

Paviljoni v kampu, Alcanar, arhitektura: Bajet Giarme (foto: Joan Guillamat).
Paviljoni v kampu, Alcanar, arhitektura: Bajet Giarme (foto: Joan Guillamat).

 

Napisal: Patrik Benedičič
Naslovna fotografija: zidaki Tapialblock (foto: Ariel Ramírez)
Vse fotografije: www.fetdeterra.com

Mailchimp brez napisa

Povezani članki