Fotopub, fotografski festival z večletno kontinuiteto, dodobra pozicioniran v slovenskem prostoru, je bil v lanski ediciji deležen premišljenje in v očeh strokovne javnosti uspešno izpeljane rekontekstualizacije v “fotopub”. S temeljnimi premisami, kot so predstavitev slovenskih in tujih fotografov mlajše generacije, umeščanje sodobne slovenske fotografije na domači in svetovni zemljevid, ter aktivno vključevanje strokovne in laične javnosti, se tako oblikuje več kot potrebna platforma namenjena povezovanju in konstruktivnemu dialogu med mladimi še uveljajočimi se ustvarjalci in teoretiki ter njihovimi starejšimi kolegi. “fotopub” se tako v svoji novi preobleki osredotoča na mlade ustvarjalce na začetku svojih karier, ki so odlično izobraženi, sposobni, nabiti z ustvarjalno energijo, vendar v Sloveniji to praviloma ostaja popolnoma neizkoriščen potencial. Z rekontekstualizacijo pa se novi festival tematsko postavlja znotraj sodobne umetniške fotografije, ki stremi k odprtosti konceptov in k eksperimentaciji.

V letošnjnji ediciji novomeškega festivala se bo od 3. do 8. avgusta zvrstilo šest skupinskih razstav triindvajsetih uveljajočih se domačih in tujih umetnikov, ki prihajajo iz Slovenije, Bolgarije, Brazilije, Švice, Nemčije, Hrvaške, Islandije, Italije, Nizozemske, Izraela, Velike britanije in Latvije.

Festival bo otvorila skupinska razstava v galeriji Simulaker, kjer bo moč videti dela Alessandra Calabreseja (IT), Ize Pavline (SI), Paula Wirza (BR/CH) in kolektiva The Cool Couple (IT). Letošnja edicija festivala se za razliko od lanske širi na tri nova prisorišča; v galerijo Lokomotiva, ki jo festival v sodelovanju z zavodom Hiša fotografije Slovenije premierno odpira, v prostore Knjižnice Mirana Jarca in v eno izmed praznih hiš na Glavnem trgu. V galeriji Lokomotiva se bosta predstavili avtorici Dorotea Škrabo (HR) in Nastja Mezek (SI), na Glavnem trgu pa v dveh ločenih razstavah šest avtorjev Alex F. Webb (UK), Craig Wye (UK) in María Elínardóttir (IS) in Douglas Mandry (CH), Aladin Borioli (CH) ter Reinis Lismanis (LV). V Knjižnici Mirana Jarca bodo razstavljali Tim Cullmann (DE), Klemen Zupanc (SI), Davor Kralj (SI), Teresa Giannico (IT), Vera Vladimirsky (IL), v Kulturnem centru Janeza Trdine bo pa lanski zmagovalec portfolio reviewa in prejemnik nagrade Fotopub Portfolio Prize Aljaž Celarc skupaj s svojimi sošolci z akademije AKV St. Joost na Nizozemskem predstavil njihova diplomska dela. Poleg Celarca bodo razstavljali še Hristina Tasheva (BG/NL), Merel Theolsen (NL), Nina Elise Vossen (NL), Sanne Feenstra (NL) in Wim De Leeuw (NL).

Več o festival na www.fotopub.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja