Dodatne informacije

9. številka govori o prostosti in širokih pogledih. Odprti družbi in odprti arhitekturi. Prostoru, odprtemu za soočanje z dvomi, premisleki in novimi spoznanji.

V Forumu  o moči arhitekture za spreminjanje družbe razpravljajo:

Mika Cimolini (ZAPS), Črtomir Remec (IZS), Andrej Hrausky (DESSA), Jurij Kobe (DAL), Matevž Čelik (MAO), Matevž Granda (Outsider)

Kolumne o odprtosti pišejo: Alja PredanJani PirnatZorana BakovićSamo AčkoNejc Pohar. V obsežnem arhitekturnem pregledu predstavljamo sodobno slovensko arhitekturo; pluralen in vključujoč prerez dela naše trenutne arhitekturne produkcije. Majhne in velike hiše, obsežne ureditve in minimalne intervencije, velike izjave in arhitekturna šepetanja. Za arhitekte, predvsem pa za širšo javnost postavlja vprašanja o trenutnih zagatah in izzivih gradnje in urejanja prostora. Odprimo vrata in opazujmo, kaj danes pomeni prebivati; kakšne so danes slovenske dnevne sobe, javni prostori, kuhinje, igrišča – tako namreč gledamo sebe v ogledalu. Izbor je uredil Miloš Kosec.

Pogovarjali smo se z arhitektko Ivo Smrke Kroeger, najmlajšo in edino žensko izmed 10 vodilnih direktorjev projektov med 450 arhitekti v švicarskem biroju Herzog & de Meuron.

Z arhitektom Juretom Kotnikom smo se peljali na Koroško in govorili o možnostih, ki jih odpira dobra arhitektura. Fotografije je posnel Janez Marolt.

Pisatelj Goran Vojnović se je pogovarjal z zdravnikom dr. Igorjem Muževičem. Foto: Katja Bidovec

Našli smo Maria Herzoga, čevljarja iz obrobja, ki v svoji delavnici ustvarja neverjetne čevlje, za neverjetne kraje! Foto: Katja Bidovec

Fotografa Mirana Kambiča smo spraševali, zakaj na fotografijah arhitekture praviloma ni ljudi in umazanih nogavic?

Meta Krese se je pogovarjala z legendarno beneško galeristko Živo Kraus. Portret: Arne Hodalič in Katja Bidovec

Skočili smo v Barcelono in tam ulovili kreativno direktorico Ano Gale. O vranah, koristnih pticah s slabo javno podobo, piše Agata Tomažič.

 

Outsider 09

7.00

pomlad 2017

ODPRTA ARHITEKTURA / ODPRTA DRUŽBA

188 strani