Nekaj nasvetov, kako do novega doma v starem stanovanju

Posvetujte se z arhitektom
Naj gre za prvi dom ali urejanje stanovanja v zrelih letih – prenova stanovanj je lahko zastrašujoča. Ko smo soočeni z obstoječo ureditvijo, si pogosto težko predstavljamo, kakšen potencial ponuja prostor. Zato je prvi in najbolj smiseln nasvet vedno: posvetujte se z arhitektom. Strokovnjaki so usposobljeni za to, da mimo obstoječe ureditve vidijo različne možnosti, ki v prostoru obstajajo. Po temeljitem pogovoru z arhitektom boste gotovo bolj prepričani v to, kaj želite, vedeli pa boste tudi, kaj je v prostoru mogoče.

Arhitekt vam bo znal svetovati, kako se lotiti prenove.

idea:list: Sramežljiva meščanka

Odstranite nepotrebne elemente

Strop je spuščen, da bi zakril instalacije, tla so prekrita s hitro zamenjljivimi oblogami. Na stenah kraljujejo tapete, konstrukcija je prekrita z imitacijami drugih materialov. Vaše stanovanje bo lažje zadihalo, če vse te odvečne stvari najprej odstranite in prostor osvobodite navlake, ki se je v njem nabrala skozi leta. Morda se pod cenenimi ometi skriva krasna opečna stena, vaše stanovanje pa ima nad spuščenim stropom še toliko prostora, da bi lahko dodali galerijo? Vse je mogoče.

Opečna stena je ključni element notranje opreme. Špela Kokalj: Opeka, opeka na steni, povej

Špela Kokalj: Opeka, opeka na steni, povej

Odprite prehode

Stara stanovanja so pogosto zasnovana za drugačen način življenja, kot ga živimo danes. Razdrobljena so na številne manjše prostore, pregrajena s stenami in imajo mnogo vrat. Odprite pretok v stanovanju tako, da boste lažje prehajali iz enega prostora v drugega. Odprtost bo vplivala tudi na kakovostno osvetljenost prostora in na občutek prostosti v stanovanju. Vendar naj vas ne zanese: ne pozabite, da je tu in tam potreben tudi kanček intime.

Odprite prehode. Brina Vizjak: Stanovanje AB

Brina Vizjak: Stanovanje AB

Začnite na začetku

Morda se vam zdi vabljiva preprosta rešitev: da bi stanovanje osvežili z novim slojem stenske barve in ga olepšali z nekaj okrasnimi blazinami. Vendar se dolgoročno splača stanovanje pred vselitvijo temeljito prenoviti. Največje pasti se namreč skrivajo v stenah. Začnite s prenovo pri kopalnici in v kuhinji ter zamenjajte dotrajane elemente. Če nameravate v stanovanju živeti dalj časa, si boste čez leta za to hvaležni.

Morda se pod ometom skriva freska? Maja Stamenković: Staromeščansko stanovanje JT3

Maja Stamenković: JT3 staromeščansko stanovanje

Ohranite, kar je vrednega

Vse v stanovanju morda ni kar takoj za na odpad – razmislite, katere elemente je morda vredno ohraniti. Lahko gre za čudovito pipo iz meščanskega stanovanja, klop pod oknom, za vgrajeno peč ali pa za fresko, na katero ste naleteli pod ometom. Te elemente ohranite in jim povrnite nekdanji sijaj s čiščenjem in obnovo. Postali bodo srce vašega novega doma.

Pri opremi upoštevajte svoj karakter in življenjski slog. AKSL arhitekti: Stanovanje Foscolo

AKSL arhitekti: Stanovanje Foscolo

Upoštevajte svoj karakter in življenjski slog

Preden se lotite prenove, razmislite, kaj od stanovanja pričakujete. Kaj počnete iz dneva v dan? Kje se največ zadržujete v posameznem delu dneva? Ob iskanju referenc na spletnih portalih lahko padete v past – morda vam je kateri izmed ambientov izjemno všeč, vendar na koncu ne bo ustrezal vašemu življenjskemu slogu. Tudi pri tem koraku je smiselno, da poslušate arhitekta, ki vam bo argumentirano povedal, zakaj katere izmed rešitev kdaj tudi ni pametno izbrati.

RIBA arhitekti: Stanovanje v bordelu

Naslovna slika: RIBA arhitekti: Stanovanje v bordelu

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja