_KAB1993-2404
Kragelj arhitekti: SIP center

Za podjetje SIP, ki proizvaja kmetijsko mehanizacijo za spravilo travinja, so Kragelj arhitekti na sedežu podjetja v Šempetru v Savinjski dolini zasnovali sodoben poslovni center. Nov objekt, ki združuje in povezuje pisarniški del z izobraževalnim središčem, razstavnim prostorom in kongresno dvorano, zaokrožuje obstoječ kompleks proizvodnih hal.

Kot so izpostavili arhitekti, je arhitekturna zasnova poslovnih prostorov lahko močno orodje za oblikovanje blagovne znamke; pri novem poslovnem centru so želeli tako preko prostorske zasnove kot izbire materialov pripovedovati zgodbo robustnosti, zanesljivosti in prilagodljivosti. Koncept temelji na komunikaciji identitete ter vrednot podjetja tako zaposlenim in poslovnim partnerjem kot tudi naključnim mimoidočim – objekt se namreč ne nahaja v industrijski coni, ampak v pretežno stanovanjskem predelu kraja, zato se preko steklene fasade odpira proti ulici in tako proizvodne objekte vizualno povezuje s svojo okolico. Velike steklene površine poleg pogledov zagotavljajo tudi kvalitetno naravno osvetlitev novih prostorov za usposabljanja prodajnih timov in serviserjev, notranje in zunanje dogodke ter druženja, ki spodbujajo povezovanje ljudi znotraj podjetja in zunanjih deležnikov.

Osrednji razstavni prostor zaznamuje klančina, ki centru daje vizualno prepoznavnost. Sprehod po njej obiskovalca vodi skozi zgodovino podjetja mimo najsodobnejših strojev, konča pa se pri stekleni površini, ki omogoča pogled v proizvodni obrat. Steklene stene, tako v interierju kot na fasadi, so materialno dopolnjene z jekleno in betonsko konstrukcijo ter grobo brušenimi in poliranimi betonskimi tlaki, kar objektu daje industrijski videz. Materialno je identiteta znamke v prostoru izražena tudi z izvedbo poudarkov, kot sta vhod in recepcija, v živo rdeči barvi, značilni za SIP.

Po besedah arhitektov so zaposleni in okoliški prebivalci objekt dobro sprejeli; skozi celoten proces projektiranja so sodelovali z ekipo naročnika in kot pravijo, »razumevanje potreb vseh uporabnikov v fazi raziskovanja in načrtovanja projekta zagotavlja njegov uspeh«.

Ime projekta: SIP Center

Avtor projekta: Kragelj arhitekti (priprava DGD in sodelavec pri pripravi PZI: Studio LIST)

Lokacija: Šempeter v Savinjski dolini

Leto izvedbe: 2023

Površine:
Jedilnica in terasa: 390m² neto
Poslovni center: 3810m² neto

Glavni izvajalec: PEOR d.o.o.

Napisala: Neva Mandić
Foto: Miran Kambič

Naroči Outsider, razširi svoj pogled

Mailchimp brez napisa

Povezani članki