6FA3C411-C4CF-41A2-8057-C730A980CC49
Ksenija Todorović: Učenje skozi dekonstrukcijo

Rem Koolhaas je nekoč rekel: “Če želite delati arhitekturo, morate početi vse ostalo.”

Obstaja veliko načinov, kako se učiti arhitekture, in tukaj se bom osredotočila na to, kaj se lahko naučimo iz dekonstrukcije, vzvratnega procesa gradnji.

Letos sodelujem na delavnici, kjer skupina ljudi, ki študirajo ali delajo v eni od gradbenih panog, razstavlja tradicionalno hišo iz lesa in zemlje, imenovano cimprača. V skupini smo se odločili, da ji rečemo Gospa Hiša.

Danes cimprač ne gradimo več, zato je najboljši način za pridobivanje praktičnega znanja o tem načinu gradnje prav dekonstrukcija. A to ni zgolj fizično delo; praktično delo je katalizator mojih misli. Ves čas imam občutek, da bolje in bolje razumem to našo »gospo«. Z vsakim odstranjenim tramom se hiša iz fizičnega sveta prenaša v idejnega. Dekonstrukcija je v resnici zgolj premestitev. Naš načrt je namreč dokumentirati prav vse gradbene elemente v hiši ter čim več materiala ponovno uporabiti. Tako hiša ne bo izginila, temveč se bo spremenila v nekaj drugega. Tramovi, opeka in strešniki so razvrščeni v kupe po posestvu in katalogizirani čakajo na ponovno uporabo. Omet smo preprosto raztresli po polju.

Ko na koncu procesa vidim kup materiala za ponovno uporabo in le malo odpadkov, začnem o svojih prihodnjih arhitekturnih načrtih razmišljati drugače. Ob vsem tem pa je bilo verjetno najpomembnejše živeti in delati v skupini in spoznati, da obstajajo trajnostni načini gradnje. Navdaja me dober občutek, saj se mi zdi, da sem prispevala k boljši družbi.

 

Besedilo je nastalo v okviru projektnih delavnic Naprej k zemlji, ki jih izvajamo partnerji Društvo Zelena centrala, Terraepaglia, Bildungshaus Retzhof in Outsider. Mladi udeleženci z mentorsko pomočjo razmišljajo o procesu dekonstrukcije stare cimprače, tradicionalne hiše iz lesa in zemlje, ter svoje misli prelivajo v besedo, risbo, arhitekturno risbo in fotografijo.

Mentorji delavnic: Sara Lucietto in Sanni Mezzasoma (Terraepaglia), Nina Granda in Matevž Granda (Outsider), Polona Kosi (Bildungshaus Retzhof), Nataša Kramberger in Daniele Croci (Društvo Zelena centrala), Nina Medved.

Prevod iz angleškega jezika: Nataša Kramberger
Foto: Nina Medved

Mailchimp brez napisa

Povezani članki