Svet okrog nas se sesuva in ob vsej tragiki in grozoti razkriva tudi lepoto. Sožitje, povezanost in sodelovanje. In krhko, a vseprisotno možnost, da po krizi svet zastavimo bolje. Upam, da bo v jutrišnjem svetu več smisla. Še preden pa se optimistično lotimo gradnje boljšega sveta, si velja ogledati koncentrat vsega, kar je popolnoma iztirilo. Zato sta tu Netflix in popularna kultura.

Ni bolj aktualne in primerne serije ta hip, kot je serija Love is Blind, trenutni hit na Netflixu. 30 mladenk in mladcev, za vsak primer vseh po vrsti izjemno dobrega videza, se srečuje v stiliziranih kapsulah brez naravne svetlobe, brez zunanjih zvokov, brez vsakih motilcev. Ne vidijo ne lastnega odseva ne obrisa telesa na drugi strani, v katerem iščejo možnost ljubezni. V izolaciji so vseeno brezhibno urejeni: če jih predmeti njihovega poželenja ne vidijo, jih zato skrbno spremljata kamera in milijonsko občinstvo. Serija poskuša ekstrahirati romantično bistvo ljubezni: močno, globoko in duhovno občutje, ki ne potrebuje nobenega stika z materialnim svetom. Ljubezen je vzvišena in platonska, čeprav so pogovori, ki jo konstituirajo, presunljivo banalni. Ne potrebuje pogleda, ne dotika, ne časa. Za prve zaroke je dovolj nekaj dni.

Šele ko si par izpove medsebojno ljubezen, šele po uspeli zaroki, pride trenutek, ki ga čakamo vsi, razen glavnih akterjev, tako vsaj pravijo sami, pomirjeni v svoji slepoti: srečanje v živo. Zaroka prekine izolacijo. Glas se utelesi. In ljubezni začne teči čas.

Tu eksperiment pride do vrhunca: pari, ki so v svoji subjektivni predstavi o fizični lepoti bolj izenačeni, so ljubezensko bolj slepi kot drugi. Visoka svetlolasa Jessica pač ne more skriti razočaranja, da je Mark v realnosti »nižji« od njene predstave v slepi ljubezni, postavni Barnett pa točno tak, kot si ga je bila zamišljala v svoji slepoti. Ljubezen pa se izkaže za povsem slepo v ravno nasprotnem smislu od predpostavke serije. Mark je po srečanju v živo v svetlolasko še bolj zaljubljen in njen odpor do konzumacije ljubezni zagovarja kot sporazumno odločitev, da bosta odnos gradila počasi, da ne bi zamajala trdnih duhovnih temeljev, ki sta jih v nekajdnevnih pogovorih zgradila v izolaciji. V slepi zaljubljenosti ji verjame, da je tam zaradi njega, ne zaradi postavnejšega (čeprav plehkejšega) konkurenta.

Serija je popolno zmagoslavje kiča. Dobro odseva del realnosti sveta v kapitalizmu. Lahko se ji čudimo, smejimo in se ob njej sprašujemo o svetu. Zato ogled priporočamo, vendar z zadržkom. Če ste samozaposleni ali vodite manjše podjetje in morate v teh težkih časih zagotoviti plače svojim zaposlenim, čez dan pa doma šolati svoje otroke in vzdrževati ljubezensko razmerje (izolacija po mojih izkušnjah v realnosti deluje nasprotno od slepote, približa vse detajle in nas skuša na malenkostih), vlada pa je na vas pozabila, ogled odsvetujem. Serija je z vso svojo odvratnostjo naravnost zasvojljiva, vzela vam bo preveč časa, ki bi ga s skoraj čimerkoli drugim mnogo koristneje zapolnili.

Napisala: Nina Granda

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja