08-4
Meglice, 8. del

Salamander govori, pri čemer njegova podoba ob zvoku nekakšnega cvrčanja včasih nenadoma ponikne, zautripa, z njo pa izginejo tudi posamezni izrazi, ki jih Pokahontasu tako ne uspe ujeti. Vendar pa oba vesta, česa si želita, in pogovor je samo formalna potrditev teh želja, zato sploh ni nujno, da se ves čas slišita, vidita in razumeta.

»Torej, zadnja informacija je, da so punce uspešno prišle na zabavo.«

Pokahontas, ki je svoj vzdevek dobil zaradi lepote svojega obraza – v nekaterih potezah je spominjal na klasični lik Indijanke s tem imenom – se zadovoljno nasmehne in v njegovih jasnih potezah je z lahkoto razbrati, da bo tej posrečeni informaciji dodal nov razveseljujoč smisel:

»Jas sn pa glihkar zvedo, da bojo jutri kloni od Hahamovskega, Kraljice slovenskih src pa Proletarske kraljice že gotovi. Pa ka si ti nor, spet nam pada sekira u med!«

»Dobro, dobro,« se nekoliko pokroviteljsko nasmehne Salamander, kot da bi miril odličnega študenta, ki šele odkriva prve čare znanstvenega spoznanja.

»Tak da si bomo mogoče že jutri lahko zrihtal Astro nazaj. Ka še češ lepšega za novo leto.«

Spolno nadlegovanje na zabavi DSAU bi bilo mogoče inscenirati tudi z reprezentacijskimi stroji; vendar pa ti niso zmožni osebnega pričevanja, ki je v Vasi edino zmožno sprožiti gibanje, poleg tega pa ne zmorejo organizirati akcije v obliki peticij, prekupčevanja s podpisi in ustvarjanja zarot ob pitju kave. Salamander in Pokahontas se sama s tem ne moreta niti ne smeta ukvarjati, saj bi to projekt, v katerem ne sodelujejo reprezentacijski stroji, hitro naredilo nekoliko sumljiv.

***

V prostorih Astre so udeleženci že razporejeni v ustrezne formacije; skupine moških si govorijo vice ali pa se hvalijo, medtem ko se ženske smehljajo in kimajo. Na vsako skupino kakšnih petih moških prideta največ dve ženski in vsaka skupina je zavzela svoj diskretni prostor. Osebi, ki ju Salamander in Pokahontas imenujeta Kritičarka #98 in Pesnica #28, sta skupaj v eni od skupin, medtem ko je Kolumnistka #69 sama v neki drugi.

Kritičarka je že zaznala dva ščipa v zadnjico, medtem ko je kolumnistka ocenila, da se je fizična razdalja med njo in moškimi zmanjšala. Vendar je Pesnica 28# tista, ki naredi odločilno potezo, ko jo založnik povabi k sebi domov in ji obljubi knjigo, ko pa povabilo zavrne, ji zagotovi, da je nikjer ne bo mogla objaviti vsaj še pet let. Iz žepa potegne pištolo in ukaže moškim, naj se umaknejo nazaj. Ko se hrbtno približuje izhodu, se ji pridružita še Kritičarka in Kolumnistka. Kmalu vse tri izginejo v temi.

Prisotni se zmedeno spogledajo in številne ženske začnejo pred moškimi opravljati omenjene tri. Da so otročje, ne vedo, kaj pomeni zabava, in da same sebi delajo škodo. V prostoru se s tem polagoma spet vzpostavi sproščenost in kmalu zabava nemoteno teče naprej, ne da bi kdo slutil, kaj se obeta …

Avtor: Muanis Sinanović

Ilustracija: TraumService

Meglice, 9. del

Mailchimp brez napisa

Povezani članki