nina portret
Nina Granda

V začetku leta 2015, v času gospodarske krize, ko je skorajšnji zaton dnevnih tiskanih informativnih medijev postal dejstvo, smo snovali prvo številko revije Outsider.  Odziv kolegov, kulturnikov in nekaterih novinarjev, s katerimi sem bežno prišla v stik, je bil enoten.
“Vi ste utopisti!”
“Ta ideja nima možnosti za uresničitev.”
Tudi dejstvo, da na noben način nismo hoteli razumeti, o čem govorijo, je omogočilo realizacijo prve in vseh preostalih številk do zdaj. In vseh prihodnjih.
Vizija je bila jasna. Potrebujemo medij, ki bo podajal različne poglede na področje kulture. Ki bo kulturo osvetljeval z vidika arhitekture, jo umeščal v grajeni in družbeni prostor. Medij brez predsodkov, brez političnih interesov, razen v izvornem pomenu – medij, ki bo bralce spodbujal h kritičnemu, aktivnemu, angažiranemu delovanju. Naša pozicija je vedno zaznamovana z določeno mero tujosti, dvoma, distance. Grajeni, arhitekturni in družbeni prostor sta spremenljivki in mi smo tisti, ki ju lahko izboljšamo. Zato pišemo o temi, ki je temeljno zlita z arhitekturnim projektiranjem: o gradnji v sozvočju s kontekstom. In zato pišemo tudi o projektih, ki so temeljno povezani s kakovostjo bivanja vse družbe, pa še vedno niso realizirani. Zakaj je NUK 2 še vedno ime za parkirišče v središču mesta? Zakaj pristojne institucije ne opravljajo dovolj dobro svojega poslanstva? Zakaj javne kulturne institucije vodijo ljudje brez vizije in poguma? In tudi, zakaj so javna sredstva na področju kulture v Sloveniji dostopna peščici enih in istih posameznikov (skritih za različnimi organizacijami), novi, sveži in drznejši pa do njih nimajo dostopa? Je sodelovanje med kulturo in gospodarskim sektorjem res nemogoče in ustvarjalnosti zmanjšuje verodostojnost? Kaj pa, če prav takšno sodelovanje, če je transparentno in jasno, omogoča vsebinsko neodvisnost?
Vprašanj je veliko in za naslednja 4 leta si najbolj želim, da naše navdušenje, čudenje in vedno prisotna pripravljenost na dvom ne bi pojenjali. Privilegij je, da se o svojem delu odločamo na podlagi preprostih  vprašanj: ali pritegne zahtevne, razvajene in občutljive bralce, vsakič znova? Kako smiselno se nam zdi? Ali nas zabava? To so pogoji za to, da nastaja Outsider. Talenta, strasti in poguma za uresničevanje utopij pač ne delijo javne komisije.
Nina Granda, glavna in odgovorna urednica (od l. 2015)
Pri vsebini stremi h kompleksnosti, pri pisanju k jasnosti, v arhitekturi k preprostosti.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki