M_LOZAR_ABOBJEKT_MLADINSKA_DSC_4681
Očiščenje

Stanovanje v historičnem jedru Maribora razkriva konstrukcijsko lepoto mestnih stavb, grajenih ob koncu 19. stoletja. Pogosto se izkaže, da je najbolje, kar lahko arhitekt naredi vprid bivanjski kakovosti, namesto dodajanja novih elementov, totalno očiščenje obstoječega. Ko so v interjeru meščanske stavbe olupili dotrajani omet, se je prikazalo poetično bistvo konstrukcije. Kot je v sodobni arhitekturi osrednja tema zasnove ambientov razkazovanje “iskrenih” gradnikov prostora, kot so vidni beton, lesena konstrukcija, so pred stoletjem “manj vredno” opeko, namenjeno konstrukciji, zakrivali z “bolj spodobnim” ometom. A lepo ohranjena opeka, ki jo je stoletje varoval zaključni sloj ometa, razkrita oblikuje atmosfero vsaj tako izrazito, kot bi jo surovi beton.

Dotrajano stanovanje na izjemni lokaciji je kupil mariborski nogometaš. To naj ne bo zavetje ali stanovanje za družino, pač pa prostor za uživanje, je bilo izhodišče naročnika. A arhitekt nikoli ne more predvideti vseh dejanskih uporab prostora. Najbolj zanimive so ravno tiste, spontane, nepredvidene, celo skrivne ali skrite.

Arhitekti so prostor popolnoma odprli. Odstranili so vse obstoječe predelne stene in vsa vrata. Ohranili so lepe lesene podboje v edinem ohranjenem, konstrukcijskem zidu. Tla so obložili s staranim hrastom. Tako je ambient postal prostor igre za neskončno možnosti scenarijev.

prerez skozi prostor:

Nina Granda

STANOVANJE MLADINSKA
Lokacija: Maribor, Slovenija
Pritličje (m2): 99,42
Arhitektura: AB objekt d.o.o.; Boštjan Matul u.d.i.a., Vita Posinek m.i.a.
Foto: Matej Lozar
Leto izvedbe: 2016
stoli, fotelj: Pedrali
miza/biljard: Sekirnik Design
sedežna: Ditre
Italialuči: Flos, Arcadia
kuhinja, spalnica in ostala mizarska oprema: Sekirnik Design
kopalniška oprema: Catalano, Grohe, Kolpasanslike: Dobra Vaga

 

5. aprila 2017 izide nova številka revije Outsider – Odprta družba.

Letna naročnina: 25€ (4 številke + poštnina)

Naročam!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki