Kmalu bo izšla nova številka revije Outsider! Naročite svoj izvod ali si privoščite letno naročnino in konec naslednjega tedna v nabiralnik prejmete čisto novo številko, tematsko posvečeno samooskrbi. Naročnina je lahko tudi imenitno darilo!

V novi številki smo s skrbno izbranimi strokovnjaki z različnih področij pripravili konkretne predloge izboljšav, »manifeste« za različna področja urejanja prostora: za novo stanovanjsko politiko, bolj samooskrbno naravnano kmetijstvo, bolj spodbudno okolje za arhitekturo. Reflektiramo sedanje stanje v kulturi in javnem prostoru in poskušamo najti odgovore, zakaj je prišlo do zatečenega stanja in kako ga sprostiti.

K pogovoru smo povabili izjemne sogovornike! Klara Širovnik se je pogovarjala z Majo Prijatelj Videmšek in Boštjanom Videmškom: »Kriza, ki smo ji trenutno priča, je bistveno drugačna od grške. Sili te k oportunizmu, ne k razmisleku.«

Foto: Jana Jocif

Pia Prezelj je govorila z dr. Zvezdanom Pirtoškom in dr. Polono Matjan Štuhec: »Ljudi, ki tudi v času krize lahko mislijo ter reflektirajo sebe in druge, strah ne zajame v celoti, ker pa niso tako napadalni, se praviloma umaknejo in ostajajo v ozadju. Kako napraviti, da bi takšni posamezniki postali avtoritete?«

Foto: Jana Jocif

Martina Černe je pripravila pogovor z Jankom Petrovcem, legendarnim dopisnikom iz Rima: »Tudi sicer ne razumem te splošno razširjene potrebe po izražanju lastnih stališč in mnenj, recimo po Twitterju. Od kod je to vendar prišlo? Jaz čisto spodobno živim, tudi če urbi et orbi ne razglašam, kaj si mislim o kakšnem politiku. Saj vendar nisem strokovnjak za vse! Zakaj bi bilo torej moje mnenje sploh merodajno? Da niti ne omenjam, da glede marsičesa sploh nimam nobenega mnenja. Pa se mi s tem ne zdi nič narobe.«

Jan Ciglenečki in Nina Petek pa sta govorila s Tomom Križnarjem: »Ljubi tudi svojega sovražnika, saj ga potrebuješ, ker te lahko uči sočutja«.

Kritično o medijih v kolumni piše Alenka Puhar, o kulturi razmišljajo Ana Svetel, Igor Grdina, Miha Žorž, Jan Krmelj, v dialogu pa o kulturni politiki  razpravljata Boštjan Narat in Primož Bezjak.

O kmetijstvu, težavah, in smiselnih in izvedljivih predlogih izboljšav, piše Nataša Kramberger, ki je tudi zasnovala in uredila celotno poglavje, posvečeno prehranski samooskrbi – pogosto z eno roko v prsti, z drugo na tipkovnici (»Spet tu! Vmes sem poškropila vinograd.«):

»Če pomislimo, koliko denarja iz naše skupne evropske denarnice, ki se polni z denarjem iz naših individualnih žepov, namenimo kmetijstvu, je prav neverjetno, kako malo prebivalci evropskih mest o kmetijstvu razmišljamo, poizvedujemo in govorimo. Kaj sploh vemo o tem? Kaj sploh hočemo vedeti?«

Prispevajo: Nežka Štruc, Maja Turinek, Jani Kutin, Klemen Kamenik, Katja Goljat, Bojan Žnidaršič, Simon Žlahtič in Nataša Kramberger.

Ajda Bračič je pripravila izbor sodobnih kmetij, ki so hkrati tudi arhitekturni presežki. Še posebej zanimive so sodobne kmetije, zgrajene z novo odkritim, sicer pa arhaičnim materialom: zbito zemljo.

Vinarna in spa, zgrajena iz zbite zemlje, Madžarska
Sirarna, Turčija

Matevž Granda piše o akvaponiki, Bor Pungerčič pa recenzira novo knjigo Rema Koolhasa: Countryside, A report. Marko Klemen piše o zelenem zaledju mest, naš dopisnik iz Londona Tadej Zupančič pa se je z Rut Blees Luxenburg pogovarjal o umetnosti in vinogradih, predstavljamo izbor slovenskih vinskih kleti, Katja Perat piše kolumno o kulturi pitja alkohola v Sloveniji in v Ameriki: »Alkoholizem ni kultura,« mi odgovori. »Alkoholizem je bolezen.« Že mogoče, vendar se bolezen in kultura izključujeta samo za tistega, ki predpostavlja, da kulturo tvori zgolj visoka umetnost z Dantejem in Goethejem na čelu.

Bor Pungerčič popisuje slovenske obrtne delavnice: goslarstvo Demšar, pasarstvo Tratnik in Razkrite roke zavoda Oloop.

Foto: Marijo Zupanov
Foto: Marijo Zupanov

Kako se povezave oblikovanja in gospodarstva lotevajo v Skandinaviji? Naš dopisnik Gregor Turnšek poroča iz Finske: »Oblikovanje in arhitektura sta del vzgoje. Vsak otrok na Finskem prejme izvrsten oblikovalski izdelek še pred svojim rojstvom. To je tako imenovani finski »baby box«, v katerem so vsa potrebna oblačila in ostala oprava za novorojenčka. Vsako leto imajo izdelki v paketu nov videz, starši pa ga nestrpno pričakujejo.«

Agata Tomažič in Jošt Franko sta v rubriki Domače knjižnice obiskala dr. Lizo Debevec. »Morda se je v njej prav zato v odraslosti naselil strah, da ji bo na dopustu zmanjkalo knjig za branje; celo latinsko ime za to fobijo je izsledila: abibliofobija.«

Zrcalni del revije je posvečen arhitekturi. Srđan Nađ je pripravil manifest za stanovanjsko politiko nove dobe.

Predstavljamo presežke aktualne arhitekturne produkcije: Kako si je džamija zgradila prostor? (Bevk Perović arhitekti),

Programiranje dediščine (BAAM arhitekti),Tržnica na Ptuju (Arhitektura Krušec),Prenova terasnega stanovanja (Skupaj arhitekti), večstanovanjska hiša Mirje (studio Abiro), Usmerjeni pogledi (Bevk Perović arhitekti), mestni park Muste (Medprostor) in druge.

Posebej smo se zabavali ob pripravi poglavja, posvečenega temi, o kateri je bilo do zdaj med arhitekti nespodobno govoriti: Postmodernizmu. »Zdi se, da o obdobju že vsi vse vemo, in da vsi vemo tudi, da se drug z drugim o vsem strinjamo. Potem pa se poskusimo začeti pogovarjati in … ne steče. Kot da je debata o postmodernizmu vedno nekakšno opisovanje okostnjakov iz omar, katere vrata samo skrbno zaloputnemo in gremo naprej.« Pišejo: Aleksander Vujović, Miloš Kosec, Fedja Košir, Matevž Granda.

Toliko za okus, v vsebini pa še mnogo več. Skozi različne relevantne poglede odkrivamo bistvo aktualnih tem.

Privoščite si odlično branje!

Outsider #22: Samooskrba

Glavna urednica: Nina Granda

Gostujoča urednica: Nataša Kramberger (poglavje: Kmetije, kreativna dediščina podeželja)

Izvršna urednica: Ajda Bračič

Uredniški odbor: Matevž Granda, Miloš Kosec, Srđan Nađ, Tinka Prekovič, Ajda Bračič, Nina Granda

Ožji sodelavci: Jana Jocif, Bor Pungerčič, Aleksander Vujović, Pia Prezelj

Lektura: Katja Paladin

Direktor: Matevž Granda

Oblikovanje: TraumService Wien, Matevž Granda

Naslovnico je oblikoval: Sašo Vrabič. Koncept in zasnova naslovnice: Matevž Granda. Animacija: Sašo Vrabič.

Celoletna naročnina

Ena misel na “Prihaja kmalu: novi Outsider!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja