6
Priložnost za nov začetek

Neljub dogodek je lahko priložnost za nov začetek, je zapisal avtor prenove stanovanja v mariborskih Urbanih vilah Žiga Kreševič. Izliv vode v stanovanju je mlademu paru namreč uničil tlake in opremo komaj nekaj mesecev pred rojstvom otroka. Prenova je bila zato še bolj kot navadno pod časovnim in izvedbenim pritiskom. Kljub temu (morda pa ravno zaradi kratkega in intenzivnega angažmaja sodelujočih?) pa je poseg ustvaril celosten in udoben družinski interier.

Fleksibilen izhodiščni tloris je ostal skoraj nespremenjen, kljub temu pa karakter stanovanja ključno določajo novi posegi. Nova arhitektura se razkriva v pohištvu, stenskih oblogah, ublaženih barvnih odtenkih in naravnih materialih. Nekatera stanovanja so urejena z mislijo na dolge poletne dneve, druga pa bolj pogojujejo družabne večerje in topla umetna svetloba. Spremenjen ustroj delovnega dne spreminja tudi naša bivališča. Pred sabo imamo sodoben dom, ki oživi zvečer: takrat se prelevi v družinsko ognjišče in družabno večerno kavarno.

Srce stanovanja, njegovo simbolno in dobesedno ognjišče, je kuhinjski otok, ki samozavestno vlada sredi strukturiranega bivalnega prostora. Je funkcionalno žarišče družinskega življenja, vendar pa tudi vizualno očišče prostora, njegov reprezentativni oder.

Prostori, ki se središčni težnosti kuhinje prilagajajo z bolj nevtralno obdelavo, igrajo nasprotno, bolj subtilno igro. Vsak oder ima namreč svoje zaodrje. Stene, drsna vrata in leseni paneli enotijo, zakrivajo in odmikajo vse tisto, kar naj ostane manj vidno. Igre transparence in prostorska presenečenja vzpostavljajo hierarhijo prostorov, ki namigujejo na nenapisana pravila – teh je tudi v vsakem stanovanju vsaj toliko kot v kakšnem manjšem teatru.

 

Avtor:                                              Žiga Kreševič, udia
Čas načrtovanja in izvedbe:        julij – november 2016
Neto površina:                               125 m2
Fotografije:                                     Peter Črnčec
Napisal:                                           Miloš Kosec

 

 

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki