lonjsko-rothcerina000-web-web
Roth & Čerina: Naravni park Lonjsko polje

Lonjsko polje na Hrvaškem je eno največjih evropskih mokrišč, ki zaradi svoje biotske raznovrstnosti privablja številne ljubitelje narave. V preteklem desetletju so arhitekti Roth & Čerina zasnovali celovito infrastrukturo za obiskovalce naravnega parka, ki obsega center za obiskovalce, mrežo vstopnih točk in več opazovalnic.

Krajina Lonjskega polja gre v teku letnih časov skozi več korenitih preobrazb. Ob koncu zime reke poplavijo in ravnice se spremenijo v zaporedje plitvih vodnih zrcal, v katerih se spomladi razmnožujejo ribe. Ko se vode umaknejo, nastanejo majhna jezerca, ki pritegnejo številne vrste ptic, na prostranih travnatih ravnicah kraljuje živina, krajina pa privablja veliko prehodnih živalskih vrst.

Center za obiskovalce v kraju Osekovo obsega dve stavbi, s katerima povzema merilo in materiale okoliških podeželskih tipologij. V eni se nahaja informacijska točka in pisarne uprave, v drugi pa razstava in dvorana. Skupaj uokvirjata trg, ki ga določajo globoki trapezoidni previsi, terasasta poglobitev in tretje poslopje s tribunami in sanitarijami, s čimer se vzpostavlja središče življenja podeželske skupnosti.

Stalna razstava prikazuje večstoletno sobivanje divjih in kulturnih rastlin, ptic, endemičnih domačih vrst in kulturne dediščine; simbiotični odnos nenehno spreminjajoče se pokrajine in skupnosti, ki ji prilagaja svoj način življenja. Ta kompleksen ekosistem je interpretiran s kombinacijo analognih interaktivnih eksponatov, digitalnih medijev, kiparskih fragmentov in taktilnih reliefov, ki oblikujejo zgoščen čutni uvod v obisk prostranega mokrišča.

Obisk polja omogoča kombinacija vaških cest, pohodniških in kolesarskih poti ter električnih čolnov. Da bi korenite spremembe, ki jih doživlja to naravno okolje, izpostavili od blizu, je bila zasnovana mreža opazovalnic, ki služijo kot označevalci in razgledišča za opazovanje voda, ptic, divjih živali in živine v prosti reji.

Z opazovalnicami so arhitekti poskusili utelesiti stoletja kultivirane mejne krajine v simbiozi med antropogenim in naravnim delovanjem. Oblikovali so jih tako, da odsevajo vertikale nekdanjih stražarskih stolpov, postavljenih vzdolž ločnic dveh imperijev, lovske lože in stare opazovalnice, ki so tvorile posebno plast tega ozemlja. Nove opazovalnice omogočajo pogled na mokrišče in njegove raznolike življenjske oblike.

»Opazovalnice so igrivi element krajine, nova vrsta, ki sugerira različne vrste in oblike,« razlagata avtorja Mia Roth in Tonči Čerina. »Njihove biomorfne oblike niso eksplicitne, vendar utelešajo gibanje, organsko obliko, tradicionalna orodja, so odmev lokalnega. V lastnem dialogu, brez neposrednih referenc, govorijo edinstven jezik: od daleč se zdijo kot del pokrajine, mitologizirana lokalna bitja, zamrznjena v svojem gibanju.«

Industrijske materiale, ki omogočajo sodoben izraz – v centru za obiskovalce sta to beton in steklo, pri opazovalnicah jeklo –, mehča lesena opna, ki arhitekturne in skoraj skulpturalne posege pojavno približa vernakularni gradnji in okoliški naravi.

Te nove točke v na videz nehierarhičnem okolju mokrišča s svojo dvoumno identiteto vzpostavljajo nova žarišča. »Označujejo ozemlje, kot so to nekoč počeli stražni stolpi, vendar brez potrebe po mejah, omogočajo pogled na živali, vendar brez lova, naredijo nas udeležence pokrajine, ne da bi bili opaženi,« razmišljata arhitekta. »Nepremična fantastična bitja brišejo meje med jeziki antropogenega in naravnega ter se kot neke vrste nov bestiarij zazirajo v daljavo.«

 

Shema centra in opazovalnic v parku
Aksonometrija centra za obiskovalce in opazovalnice
Center za obiskovalce: tloris pritličja
Center za obiskovalce: tloris nadstropja

Prerezi

 

Ime projekta: Center za obiskovalce in opazovalnice prostoživečih živali mokrišča Lonjsko polje
Avtor projekta: Mia Roth in Tonči Čerina (roth&čerina)
Naročnik: Naravni park Lonjsko polje
Lokacija: Osekovo, Repušnica, Čigoč

Leto načrtovanja: 2013
Leto izvedbe: 2021

Površina:
Center za obiskovalce: 370 m² (pozidana površina 200 m²)
Opazovalnice: 3 x 20 m²

Projektanti: Mia Roth in Tonči Čerina
Sodelavci: Larisa Čisić, Luka Fatović, Karla Jelić Balta, Neven Vlahović, Tajana Jaklenec (arhitektura), Vedran Kasap, Ozana Ursić (oblikovanje izdelkov), Borna Demel (skulptura), Ivana Fabrio (postavitev), Niko Mihaljević (grafično oblikovanje), Franka Tretinjak (ilustracija), Vanja Cuculić (multimedijski umetniški direktor), Novena (multimedijska zasnova)
Gradbeni inženiring: Alen Batista (BB structuralis), Ivan Ljubimir (Nekton)
Električne inštalacije: IPRO

Izvajalci: Binđo + Vios + Pegra, Primat RD

Fotograf: Marko Mihaljević
Pripravil: Luka Jerman

*
Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki