scan0024
Stari slovenski mostovi - 3.del

LESENI MOSTOVI VZHODNE SLOVENIJE

Medtem ko je na Primorskem in Notranjskem ohranjenih veliko kamnitih mostov, pa se predvsem vzhodna Slovenija ponaša s tradicionalnimi lesenimi mostovi. Kamniti mostovi so preživeli v današnji čas zaradi trajnosti kamna. Leseni mostovi pa so se morali, da po njih lahko hodimo še danes, do nedavnega ohraniti tudi v obrtniškem znanju. Kot eden redkih primerov slovenske lesene arhitekture so preživeli v današnji čas z avtentično obliko in tudi vsebino. Tradicija, ki jo moramo spoštovati.

Najbolj značilni so mostovi – brvi – čez reko Krko na Dolenjskem. Njihovo vertikalno podporno konstrukcijo tvori sestav več lesenih stebrov, ki so od rečnega dna proti razponski konstrukciji postavljeni rahlo konično. Na mestih podpornih stebrov so, kot večina lesenih mostov, bočno okrepljeni s horizontalnim povezjem, ki v obliki trikotnika sega onkraj pohodne površine.

Pri lesenih mostovih so zanimivi tudi pokriti mostovi. Ti imajo rečne stebre po navadi kamnite oz. betonske. Takšna sta npr. most čez Poljanščico pri Hotavljah in most čez Savo pri kraju Sava. Streha zaščiti leseno konstrukcijo in podaljša življenjsko dobo mostu ter ustvari nadkrit javni prostor.

Most čez Savo pri Savi

Otočec – Krka

Dolenje polje pri Dolenjskih toplicah, most čez Krko

Pripravila: Janja Brodar

Foto: Bogdan Kladnik

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki