Abiro-StanovanjeMostec-08-Miran-Kambic-web
studio abiro: Prenova stanovanja v Mostecu

»Stanovanjska soseska v Mostecu je slabih dvajset let po izgradnji primer ambiciozne, a hkrati izjemno špekulativne nepremičninske logike podjetja Imos,« navajata Matej Blenkuš in Katja Cimperman iz studia abiro, avtorja nedavne prenove pritličnega stanovanja v omenjenem stanovanjskem kompleksu ob Koseškem bajerju v Ljubljani, ki obsega 540 stanovanjskih enot, razporejenih v več objektih.

»Smela urbanistična zasnova in razgibane prostorske zasnove raznolikih hiš so ujete v načela cenenosti, poenostavljanja detajlov in izbire ekonomsko najbolj dostopnih materialov,« nadaljujeta. Kljub slabi kvaliteti gradnje ima stanovanje kakovostno prostorsko zasnovo. Ta je bila tudi izhodišče in vodilo prenove, ki po besedah arhitektov rešuje dihotomijo med idejo in materijo projekta.

Razmeroma odprt tloris izhodiščne zasnove v sredini določa mokro jedro s ključnimi konstrukcijskimi podporami. Ideja osrednje prostorske dominante se dosledno ohranja tudi pri novem posegu. Okoli velikega lesenega pohištvenega telesa so nanizane vse stanovanjske funkcije, kar omogoča, da osrednji prostorski vstavek stanovanje zamejuje in povezuje hkrati. Zmanjšanje števila sob v zalednem delu je omogočilo boljšo cirkulacijo prostora in povezanost z bivalnimi prostori. Ti se preko panoramskega okna odpirajo na vrt in nadaljujejo idejo tekočega prostora.

Z zamenjavo stavbnega pohištva, tlakov in spuščenih stropov z visokokakovostnimi materiali se prostor razbremeni elementov, ki so pred prenovo onemogočali kakovosten izraz izvorne ideje. Med materiali izrazito prevladuje les – naravni material s svojo pojavnostjo prostore poenoti in združuje v zaključeno celoto ter vanje vnaša toplino in domačnost.

Avtorja prenovo opisujeta kot projekt, kjer prostori prehajajo drug v drugega, pri čemer pa ne izgubljajo svoje jasne osredinjenosti in členitve. »Posebnosti nastanejo v prilagodljivih stikih med posameznimi deli stanovanja, med spalnico in hodnikom, med kopalnico in kuhinjo, med dnevno sobo in utilitijem, med dnevom in nočjo, med intimo in družbo.«

Tloris prenove

 

Stanovanje pred prenovo

 

Ime projekta: Prenova stanovanja v Mostecu
Avtor projekta: Katja Cimperman, Matej Blenkuš
Lokacija:
naselje Mostec, Ljubljana

Leto načrtovanja: 2020
Leto izvedbe: 2021

Površina: 110 m²

Projektanti: studio abiro d.o.o.

Izvajalci:
Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: Inštalacije Jerman s.p.
Notranja oprema: Mizarstvo Peternelj d.o.o.

Foto: Miran Kambič
Pripravila: Pia Gerbec

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Mailchimp brez napisa

Povezani članki