Outsiderji sestavljamo konstrukcije. Izumljamo nove mostove, piedestale, nekakšne mentalne stopnice, belvederje, ki nam ponujajo nove razglede. Naše konstrukcije so včasih krhke, skorajda nevidne, vedno odločne, svojeglave, lahko elegantne, lahko razdivjane. Banalne? Vedno iskrene in globoko premišljene! Včasih fluorescentno rožnate, včasih marmorno monumentalne, iščoče, navpične ali lebdeče, včasih žugajoče, včasih rahlo neprimerne, pomenljive.

Čemu Outsiderjeve konstrukcije? Zato, da se po njih vzpenjate vi, naši bralci, da skupaj z nami stopate na druge strani, da se neskončno navdihujete, se razgledujete in sprašujete. Sestavljanje teh vedno novih konstrukcij nam, Outsiderjem, prinaša močna občutja. Gre za strast.

Sestavljamo brez šablon in brez pravil. Vse je mogoče, vse uresničljivo, vse lahko obrnemo na glavo. Sestavljamo in razstavljamo svoje outsiderske konstrukcije, jih prestavljamo v nove situacije. Naši belvederji so včasih na tako tankih in vrtoglavo visokih podporah, da se trepetajoč sprašujemo, kaj vendar počnemo in ali bomo treščili v temo. Pa se nam onkraj belvederjev vedno znova zasvitajo novi, še širši razgledi. Še večji izzivi.

Outsiderji smo ustvarjalnih in neulovljivih duhov, smo tesarji vsezmožnih in v prihodnost zazrtih misli. Nič nas ne zaustavi!

Tinka B. Prekovič, članica uredniškega odbora (od l. 2015)

Arhitektka, freelancerka, referentka za čudno in subtilno. Z Outsiderjem že od njegovih prvih dni. Nina Granda ji je nekoč sporočila, da je elegantna divjakinja. To absolutno drži!