_DSC5669_Meta_Kutin_Outsider
Trafika: Skupaj v mestu

Skupaj je bolje ali pravica do mesta je pravica nas vseh 

»Soseska mojih sanj je soseska, kjer se kaj dogaja in kjer so ljudje med seboj povezani,« je dejal Dubravko, starejši študent  z Univerze za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani (UTŽO). Ja, sanjska soseska mora vsem ponujati vsebine življenja. 

Meta Kutin, Dušana Findeisen

Staramo se v sistemu prostorov, ne le stanovanju

V prihodnje se bomo starali doma, kar pomeni, da bomo živeli v sistemu različnih prostorov. Pa bodo ustrezni? Živeli bomo v stanovanju, hiši, skupnostnih prostorih, javnem prostoru, v kontekstih avtonomnega urbanega življenja. Toda avtonomnost pri dvajsetih, štiridesetih, šestdesetih ali osemdesetih letih in več je različna. »Starosti ustrezna avtonomnost omili psihološke in socialne učinke staranja v jeseni življenja, zato je položaj starejših v mestu in četrtih v tem pogledu glavno  vprašanje,« povedo starejši člani projekta Dreamlike Neighbourhood.

V projektu Dreamlike Neighbourhood se družbeni kapital (znanje, spretnosti, medčloveške vezi) poveže z lokalnim razvojem. To seveda ni novo. Že več desetletij UTŽO študij in raziskovanje starejših namenja njihovi osebnostni rasti in razvoju lokalnega okolja. Pomembno je povezati družbene drobce, to pa lahko dosežemo le skupaj. Slogan projekta je prav zato Dreamlike Neighbourhood – Skupaj je bolje.

Temeljne pravice so pravice, ki si jih delijo vse generacije

Pravica do mesta je temeljna pravica (Henri Lefebvre). To je pravica vseh generacij in nas vseh. Soseske vseh nas so prijazne do ljudi vseh starosti. So živa tvorba, zato jih je mogoče obravnavati z več vidikov – ekonomskega, političnega, sociološkega, arhitekturnega, urbanističnega. Člani in članice projekta Dreamlike Neighbourhood pa so se odločili, da bodo skupaj razmišljali, kakšna bi njihova soseska lahko bila, če ne bi bilo ovir, kakršnihkoli ovir!

In kakšna bi soseska, prijazna do ljudi, lahko bila?

Takšna soseska ne more biti monofunkcionalna oziroma specializirana, saj vemo, da je specializiran prostor mrtev prostor. Ivica pravi: »V takšni soseski bomo imeli kavarno, slaščičarno za srečevanje vseh generacij, kjer nas razlike ne bodo razdruževale, marveč, nasprotno, povezovale v skupnost. Soseska bo imela manjše trgovine, da ne bomo mi hodili k trgovinam, temveč one k nam. Trgovina ne bo le prostor za trgovanje, ampak bo tudi prostor za srečevanje, klepetalnica, kjer si bomo lahko povedali zgode in nezgode svojega vsakdana.« V dobri soseski bodo knjigarne in antikvariati, prostori za razmišljanje: knjižnica, muzej, izobraževalne ustanove, galerije. Razmišljanje nas očloveči! »Dobra soseska mora imeti drevesa,« pravi Nada. »Dobra soseska mora imeti vodne površine, ob katerih je mogoče posedati, tudi klepetati, tja odvesti vnuke, tam opazovati mimoidoče,« trdi Vida. Opazovanje je v starosti oblika življenja, je oblika povezanosti z drugimi. »V dobrih soseskah bi morali imeti izmenjevalnice,« pravi Mira. »Prostor, kamor bi lahko kaj prinesli in domov odnesli kaj drugega, kar potrebujemo.« Pa stalni kotiček za dejavnosti, za izmenjavo znanja. Zakaj ne bi imeli »kotička za “muskontarje”,« pripovedovalce zgodb. »Javni prostor brez ovir omogoča vse to in tudi naključna srečanja, v njem se rojevajo zamisli, da se človek očloveči, kot pravi Hannah Arendt.

sdr_HDRB

Projekt Dreamlike Neighbourhood ustvarja možnosti za starejše, da se povežejo, izrazijo, pripadajo mestu, tej materialni, socialni entiteti.

Revija Outsider v nizu svojih dogodkov pri Plečnikovem kiosku na Vegovi ulici v Ljubljani omogoča in gosti mednarodni dogodek Skupaj je bolje. 

Pridite, izvedeli boste več o projektu, njegovih nosilcih, vprašanju starejših in njihovih potrebah v prostoru. O tem, kako se v starosti umakniti in opazovati življenje, kako se dobro starati v lokalnem okolju, kako ostati povezan z drugimi, o tem, kaj je urbanost starejših in s tem vseh nas. Sodelovali bodo Mira Rajh, Andrej Šolar, Vida Vilhar Pobegajlo, Ivica Žonta, Meta Kutin in Dušana Findeisen (UTŽO Ljubljana), Anita Rappauer (Queraum) in drugi. Projekt sofinancira evropski program Erasmus+.

Dogodek bo otvoril arhitekt Matevž Granda.

Kje: Trafika (Plečnikov kiosk na Vegovi ulici v Ljubljani)

Kdaj: v četrtek, 7. aprila 2022. Dogodek se bo začel ob uri, ko se mesto razsvetli in pride v kiosk elektrika: ob 19.40.

Vsi lepo vabljeni!

Foto: Dreamlike Neibourhood

Izvedba dogodka 7. aprila 2022, Foto: Janez Marolt

 

Partner  festivala Trafika ob sončnem zahodu:

Mailchimp brez napisa

Povezani članki