KONS_TR3_Vabilo_1
Vabilo: Razstavi KONS TR³, Konstrukcija nove ere in EDVARD

Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Cankarjev dom v Ljubljani povezuje Trg republike, ki velja za eno najbolj monumentalnih del Edvarda Ravnikarja in prostor, ki je dal Ljubljani nezamenljiv pečat. Ustanovi bosta Ravnikarjevo leto 2023 obeležili z odprtjem razstav KONS–TR³: Konstrukcija nove ere in EDVARD v sredo, 11. oktobra. Razstavi se z avtorskimi premisleki – prva arhitekturno-zgodovinsko, druga pa interpretacijsko in inovativno – poklanjata delu in dediščini vizionarskega arhitekta. 

 

Sreda, 11. 10. 2023
18.00: odprtje razstave KONS–TR³: Konstrukcija nove ere v Galeriji TR3
20.00: odprtje skupinske razstave EDVARD v Mali galeriji Cankarjevega doma

 

Razstava KONS–TR³: Konstrukcija nove ere/Construction of the New Era, ki jo je pripravil Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije s partnerjem Zavodom za gradbeništvo Slovenije, v sodelovanju z Zgodovinskim arhivom Ljubljana, Filmskim arhivom pri Arhivu Republike Slovenije, Projektivnim birojem Ambient in drugimi institucijami ter strokovnjaki, je eden od osrednih razstavnih dogodkov Ravnikarjevega leta 2023.

Razstava o ključni arhitekturni stvaritvi slovenskega modernizma, kompleksu na Trgu republike v Ljubljani, pripoveduje o dosežkih projektantske ekipe, ki je pod taktirko našega najvidnejšega arhitekta druge polovice prejšnjega stoletja, prof. Edvarda Ravnikarja, v sodelovanju s prof. dr. Ervinom Prelogom, tedaj enim najpomembnejših strokovnjakov na področju teorije in analize konstrukcij, presegla omejitve svoje ere.

Vpeta v sam spomenik, stolpnico TR3, razstava sooča izvirnik s prvotnimi viri: končno realizacijo kompleksa in prve zamisli. Razstavljen bo izbor zgodnjih zasnov, ki ilustrirajo izzive in premisleke na poti do končnih rešitev za celoto Trga republike in obe stolpnici, zasnovani kot 27-etažna, tedaj najvišja objekta pri nas.

Razstava bo v Galeriji TR3 odprta do 2. decembra, od ponedeljka do petka od 11. do 18. ure, v soboto od 10. do 14. ure. Vstop je prost.

 

Umetniška razstava EDVARD je posvečena vélikemu arhitektu Ravnikarju, vsestranskemu vizionarju in humanistu, ki je pri snovanju svojega opusa vedno postopal večdisciplinarno in arhitekturo razumel tudi v kontekstu likovne kulture. Spomin na dragoceno dediščino enega najpomembnejših modernistov v jugoslovanskem prostoru, pa tudi zunaj njegovih meja, bomo pospremili s tremi umetniškimi premisleki: umetnici Nina Čelhar in Meta Drčar ter umetnik Tadej Vaukman v formulaciji umetniških premislekov predstavljajo izsledke svojih vsebinsko različno usmerjenih raziskav Ravnikarjevega življenja in dela, ki obenem zvesto odražajo zanje značilne, prepoznavne umetniške prakse.

Razstava je nastala v sodelovanju z Ravnikar Gallery Space in bo do 7. januarja na ogled v Mali galeriji CD. Vstop je prost.

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki