labyrinth_escher
ZVEZDNI PRAH V LABIRINTU

Arhitekt prvega labirinta je bil antični junak Dedalus, ki ga je zgradil po naročilu kralja Minosa (prvi kralj Krete). Vanj so zaprli strašnega Minotavra, ki je bil plod maščevanja boga Pozejdona. Ta je v jezi, ker mu kralj Minos ni žrtvoval lepega bika, povzročil, da se je njegova žena zaljubila v bika in z njim spočela otroka, ki je bil pol človek in pol bik.

Labirinti se v zgodovini človeštva pogosto pojavljajo kot simbol življenja, iskanja, simbol odrešitve.

Carl Jung opisuje proces oblikovanja osebnosti kot pot skozi labirint. To pomeni, da pot do odkritja samega sebe ni lahka in ravna, temveč vključuje občasna vračanja na prejšnje postanke. Labirint predstavlja temačne kotičke podzavesti.

Labirint ja tudi naslov ameriškega filma (1986), ki spada v žanr fantazijske avanture. Zvezdniška zasedba zajema poleg režiserja Jima Hensona še producenta Georga Lucasa, oblikovalca Briana Frouda in zvezdi Davida Bowija (Jareth) in Jennifer Connelly (Sarah). Petnajstletna Sarah poskuša doseči center ogromnega fantastičnega labirinta, v katerem je ujet njen bratec Toby. Tobyja je v center labirinta zaprl Jareth, kralj goblinov. Večino ostale igralske zasedbe zasedajo lutke, ki so jih izdelali po režiserjevih navodilih.

01

Prvi osnutek scenarija za film je napisal montypythonec Terry Jones leta 1984. Potem so osnutek predelovali in dopolnjevali še George Lucas, Dennis Lee in Elaine May. Film ni dosegel pričakovanega finančnega uspeha, a je vseeno postal kulten.

labyrinth_sarah

Jareth: You remind me of the babe.

Goblin: What babe?

Jareth: The babe with the power.

Goblin: What power?

Jareth: The power of voodoo.

Goblin: Who do?

Jareth: You do.

Goblin: Do what?

Jareth: Remind me of the babe.

David Bowie je odplesal iz labirinta tega sveta.  Na absolutni začetek? Za seboj je pustil prah, zvezdni prah, zvezdo. In asteroid s svojim imenom.

12466130_10153262667035667_7388760207001279508_o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nina Granda

Mailchimp brez napisa

Povezani članki