M_LOZAR_ABO_HIŠA_PONGRAC_DSC_7880
AB Objekt: Hiša Pongrac

»Morali bi živeti skupaj, v veliki hiši z rahlo zapuščenim vrtom, / z gugalnico, ki prijetno zaškripa, in drevesom, / ki vsako jutro rodi limonado. / Rešitev je preprosta. Kot pasulj.«

Tako piše pesnica Ana Svetel v svoji pesmi Rešitev, in res je preprosto, le hišo je treba še najti. Za par srednjih let je takšna rešitev postala prijetna in prostorna enodružinka v Savinjski dolini, ki sta jo materializirala arhitekta Boštjan Matul in Dominik Sagadin iz biroja AB Objekt.

Tlorisno hiša bežno sledi U tipologiji atrijske hiše, z dvema različno dolgima krakoma namreč objema osrednji tlakovan atrij. V zahodnem krilu najdemo garaže in servisne prostore, mirno vzhodno krilo pa je namenjeno spalnicam in kopalnicam. Sredinski del, ki povezuje obe krili, je razgiban tako tlorisno kot višinsko. Odprt bivalni del namreč nadgrajuje galerija, na kateri je svoj prostor našel prijeten in odmaknjen delovni kotiček, ki pa se v ravno pravšnji meri povezuje z osrednjim dvovišinskim prostorom.

Hiša je lepa, tega ji ne gre odreči, ravno prav izčiščena v svojem oblikovanju in ravno prav domačna, da se zaljubimo vanjo. Celo tako lepa, velika in sanjska, da bi najbolje izgledala na svetlečem papirju arhitekturnih revij, mogoče. V svoji vsesplošni presežnosti odpira vprašanja o smiselnosti tak[nih gradenj, moralni dolžnosti arhitekture in njeni družbeni vlogi, a ji tega niti ne zamerimo, saj je pač – lepa in dobro narejena.

Ob snovanju stavbe so sledili terenu, povedo arhitekti. Pogledi so skozi velika panoramska okna usmerjeni navzven proti okoliški krajini, ki vstopa v sam bivalni prostor in skozi letne čase poskrbi, da v hiši ni nikoli dolgčas. V volumen hiše je vrezana obilica zunanjih prostorov, teras in balkonov, ki naravo pripeljejo prav do praga in še čezenj. Prostora je veliko, svetlobe tudi, in hiša je kot nalašč za vse: uspešno delo, miren oddih in kreativno preživljanje prostega časa. Življenje je lepo, kadar je lahko preprosto – kot pasulj.

Boštjan Matul:

Hiša Pongrac je bila še eden od projektov, h kateremu smo pristopili po nezadovoljstvu naročnikov s prejšnjimi projektanti, kar se nam neredko dogaja. Izdelali smo nov idejni projekt, ki je naročnike dokončno prepričal v pravilnost izbire našega biroja, in na ta način med nami ustvarili zaupanje, ki je trajalo do konca gradnje. Eden od dokazov za to zaupanje je bil tudi, da smo bili po zaključku del, ko sta se naročnika že vselila, povabljeni na kavo, in smo skupaj na stene obesili slike. To se mi je zdela izjemno lepa gesta in dokaz, da je bilo sodelovanje uspešno in prijetno za obe strani.

 

 

Ime projekta: Hiša Pongrac
Avtor projekta: Arhitektura AB objekt d.o.o. (Boštjan Matul u.d.i.a, Dominik Sagadin u.d.i.a)
Fotograf: Matej Lozar
Krajinska arhitektura: Mitja Škerjanec u.d.i.ka.
Lokacija: Pongrac Griže
Leto načrtovanja: 2014
Leto izvedbe: 2014-2016
Površine skupaj: 428,47 m2
Napisala: Ajda Bračič

 

Nastajanje spletnih vsebin staging.outsider.si in povsem drugačnih vsebin v tiskani reviji Outsider omogočate bralci z naročninami in nakupom revije. V soboto, 23.12 bo pri naročnikih in na prodajnih mestih 12. številka revije.

Celoletna naročnina

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki