cof
Andrej Bernik, Fieldwork: Gozd namesto parkirišča

Arhitekt Andrej Bernik je 9. semester študija na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo nadaljeval v Parizu, v okviru izmenjave Erasmus. Tam je diplomiral, čez nekaj let pa skupaj s partnerjem Marcosom Da Silvo v Parizu odprl arhitekturni studio Fieldwork. Njihova glavna raziskovalna tema so temperatura, vlaga; klimatske razmere v prostoru in kako jih lahko vpletemo v razumevanje arhitekture.

Tudi projekt Terciarni gozd se sprašuje o klimatskih razmerah in njihovih vplivih na bivanje. Evropska mesta se čedalje bolj zavedajo pomena zelenja v mestih in drevesa strateško sadijo v urbana središča. V letu 2020 so izvedli mestno pogozditev v Aubervilliersu, severnem predmestju Pariza, na nekdanjih parkiriščih stanovanjskih sosesk. Po izvedbi nove povezave javnega prometa na območju zdaj zmanjšujejo število parkirnih mest in s tem spodbujajo uporabo nove linije metroja. Arhitekt je pred stolpnico zasnoval pogozditev, ki služi kot »hladni otok« za mesto in javni prostor za lokalne prebivalce. V dveh fazah, v letih 2019 in 2020, so na nekdanjih parkiriščih zasadili 72 dreves; največ javorja, nekaj hrastov in nekaj brestov. Zasaditev je arhitekt poimenoval terciarni gozd, ki nastane, ko se urbani prostor in gozd pomešata. To pa je mogoče z inovacijo, ki jo je uporabil arhitekt; posebno, porozno mešanico betona, ki omogoča prehajanje vode iz površine v zemljo in omogoča izhlapevanje.

Že kmalu po realizaciji je nasad v prostoru odlično zaživel. »Stanovalci bližnjega doma za mlade delavce se od postavitve urbanega pohištva letošnjega julija redno srečujejo na novopogozdenem bivšem parkirišču,« pojasnjuje arhitekt. »Uslužbenci doma ob lepem vremenu zunaj organizirajo sestanke ali tam preživijo odmor za kosilo.«

Socialne učinke pa dopolnjujejo biološki: analize meritev pod okriljem francoske meteorološke organizacije Météo-France in univerze Université de Paris kažejo, da se je občutena temperatura po indeksu UTCI (Universal Thermal Climate Index) znižala za 2–8 °C. Pozitiven odziv je prišel tudi s strani pariške agencije za okolje (APC – Agence Parisienne du Climat) in državne agencije za okolje. Obe organizaciji sta projekt uvrstili na seznam referenčnih projektov za ozelenitve francoskih urbanih središč.

dav

Besedilo: Nina Granda

Ime projekta: Terciarni gozd

Arhitektura: Fieldwork
Avtorji: Andrej Bernik (vodja projekta), Marcos Da Silva, Delphine Luboz, Alexandre Demaret, Mayumi Iitsuka Lokacija: Aubervilliers, Francija Izvedba: 2016 – 2020
Površina: 1200m2
Investicija: 300.000,00 €
Foto: Fieldwork, Dominique Souse

Z naročilom revije prejmete odlične vsebine in omogočite naše delo!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki