01
ARHAIČNA SODOBNOST

Skladišče zelišč Ricola, Laufen, Švica, 2014.

Zeliščni bomboni Ricola so znani po vsem svetu. Podjetje je leta 1930 ustanovil Emil Wilhelm Richterich. Kakor pravi zgodba, je vsak dan v svoji pekarni težko delal. Da bi si povrnil moči, si je vsak večer pripravil zeliščni pripravek. Tako se je začela proizvodnja zeliščnih bombonov. Pozneje je začelo podjetje svoje izdelke izvažati po svetu. Kmalu so morali proizvodnemu objektu dograditi sodobno visokoregalno skladišče. To nalogo so zaupali arhitekturnemu biroju Herzog de Meuron (H&dM) iz Basla. Objekt je bil leta 1987 zgrajen in vpisal se je med arhitekturne ikone 20. stoletja. To je bilo že tretje sodelovanje Ricole s H&dM.

02

Sledila so še štiri pomembna sodelovanja. Leta 1991 je bil izveden prizidek k proizvodnemu objektu, dve leti pozneje je bil zgrajen distribucijski in skladiščni objekt v kraju Mulhouse-Brunstatt v Franciji, leta 1999 pa je bil kot dozidava obstoječega sedeža podjetja postavljen objekt za marketing. Vsako od teh sodelovanj predstavlja mejnik v razvoju obeh podjetij.

03

Rezultat zadnjega sodelovanja je zeliščni center v kraju Laufen, kjer ima Ricola sedež. Objekt je umeščen na rob obrtne cone in izstopa po svoji geometriji in materialnosti – ima obliko monumentalnega kvadra in zgrajen je iz stisnjene zemlje.

04

To starodavno metodo je znova odkril in razvil Martin Rauch. Izjemne lastnosti zemlje, ki uravnava vlago in temperaturo, so idealne za proces predelave zelišč.

Zeliščni center Ricola materializira filozofijo podjetja in načela sodobne arhitekture – povezavo tehnologije, umetnosti in trajnosti.

05

Članek je iz prve številke revije Outsider, kjer je objavljen tudi pogovor z arhitektoma Jacquesom Herzogom in  Pierrom de Meuronom. Naroči. 

06

Besedilo: Matevž Granda

Arhitektura: Herzog de Meuron

Fotografije: © Iwan Baan

Načrti: © Herzog de Meuron

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki