bayalpata-hospital-sharon-davis-design-achham-nepal-architecture-medical-buildings_dezeen_2364_col_6-1704x1136
Arhitektura iz zemlje: Bolnišnica Bayalpata

Arhitekturni biro s pisarno v New Yorku, ki projektira za vrsto neprofitnih organizacij po svetu, je v sodelovanju z nevladno organizacijo Possible Health in nepalsko vlado zasnovala zdravstveni dom v revnem in odročnem področju Nepala, ki je nadomestil dotrajano in premajhno obstoječo bolnišnico. Kompleks je sestavljen iz petih zgradb z ambulantami in desetimi bivalnimi enotami za osebje zdravstvenega doma in njihove družine.

Butana zemlja s primešanim cementom je bila logična izbira konstrukcije, saj se je izkazala za najbolj ugodno in predvsem najlažje izvedljivo, glede na odročno lokacijo, saj je bil celoten material pridobljen na samem gradbišču. Temelji so kamniti. Vrata, pohištvo in senčila pa so izdelana iz lokalnega lesa. “Upamo, da bo ta projekt dober zgled, kako zbita zemlja in ostali vernakularni materiali ustvarjajo moderno arhitekturo”, pravi ustanoviteljica studija Sharon Davis.

Domiselna je razgibana streha, ki izmenjaje pokriva enkrat zaprte prostore ambulant, in odprte čakalnice pred njimi. Vse ambulante imajo torej odprt dostop do vrta, terase ali balkona, kar v nasprotju z večino bolnišnic pripomore k prijetnemu ambientu.  

Ime projekta: Bolnica Bayalpata

Avtor projekta: Sharon Davis Design Investitor: Possible Health, Nepal

Fotograf: Elizabeth Felicella Lokacija: Achham, Nepal

Leto izvedbe: 2019

Besedilo in izbor projektov: Gašper Fabijan

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost.

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki