Vsako leto študenti zadnjiega letnika Frank Lloyd Wright school of Architecture projektirajo manjša zatočišča v sklopu programa Shelter. Najbolj zanimive med njimi tudi zgradijo kot poklon velikemu arhitektu, ki je s podobnim pristopom sredi puščave zgradil atelje in domovanje zase in svoje vajence. Na posestvu Taliesin so nastale njegove številne znane zgradbe, kot na primer Guggenheim muzej v New Yorku.

“Koncept zavetja, ki je v celoti izdelano iz zbite zemlje je vplival na številne odločitve pri oblikovanju.” Pravi Conor Denison, ki je poleg arhitekture tudi študent geografije. Zaradi zidov, ki se proti vrhu štiri metre visokega zavetja širijo, je tako iz zemlje lahko izdelan tudi strop. Pod vrhom so zidovi debeli skoraj en meter. Tudi okenske odprtine so dimenzionirane tako, da ne potrebujejo preklad. Monolit stoji na manjši betonski plošči, ki naj bi jo leta 1937 vlil sam Frank. S sodelavci so izdelali večje število takih platform, na katere so postavljali začasne šotore.

Zavetišče je napravljeno iz 45 ton zbite zemlje, gradnja pa je bila končana v mesecu dni.

Ime projekta: Branch, manjše zatočišče
Avtor projekta: Conor Denison
Fotograf: Conor Denison
Lokacija: Taliesin, ZDA

Leto načrtovanja: 2019
Leto izvedbe: 2019

Mentor: Quentin Branch

Besedilo in izbor projektov: Gašper Fabijan

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost.
Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja