BOL_2318
Arrea: Delna prenova notranjosti upravne stavbe Zavarovalnice Triglav

Nedavno je bila zaključena prva faza prenove upravne stavbe Zavarovalnice Triglav, za katero so načrte v sodelovanju z ZVKDS pripravili v arhitekturnem biroju Arrea. Zavarovalniška stavba na vogalu stavbnega kareja nasproti ljubljanskega kolodvora je ena prvih Plečnikovih pomembnejših zgradb; njena gradnja se je končala leta 1930. Stavba je bila zasnovana kot poslovna in stanovanjska palača, že šest let po zgraditvi pa so jo po načrtih Franceta Tomažiča dopolnili s podaljšanjem trakta ob Miklošičevi cesti. Ob 90-letnici stavbe so bile prenovljene sejne sobe, pa tudi vhodni del in del mezanina. Arhitektka Maruša Zorec poudari, da so ob prenovi prisluhnili obstoječi Plečnikovi arhitekturi in ji poskušali z minimalnimi posegi povrniti nekdanji sijaj. »Dovolj je, da si natančno ogledamo proporce in izvedbo vrat, stebrov, stopnišča, opreme – prav pri vsakem elementu je mogoče začutiti Plečnikov dotik, ki stavbo povzdiguje na raven vrhunske arhitekture.«

V sodelovanju s konservatorjem Vidom Klančarjem in Ireno Vesel (ZVKDS) so arhitekti tako odstranili prostorski balast, ki se je v stavbi nakopičil skozi leta delovanja. Vse izvirne Plečnikove elemente so ohranili, manjkajoče pa nadomestili s kakovostnimi reprodukcijami. Glede na arhivske fotografije so na vstopnem delu mezanina uredili reprezentativno čakalnico z reprodukcijami Plečnikovih stolov; ob njem si lahko obiskovalci ogledajo tudi razstavo, ki je nastala ob tej priložnosti. Vrednosti arhitekturne dediščine se zavedajo tudi pri Zavarovalnici Triglav. »Prenove upravne stavbe Zavarovalnice Triglav smo se lotili na podlagi celovitega konservatorskega načrta, ki je nastal v sodelovanju in pod nadzorom ZVKD – z občutkom za ohranitev dragocenih delov arhitekturne dediščine in s posluhom za diskretno vpeljavo sodobnih elementov. Hkrati želimo ustvariti prijetno in sodobno delovno okolje, prilagojeno sedanjim in prihodnjim potrebam dela in poslovanja,« pojasni mag. Mitja Selan, predsednik uprave družbe Triglav.

Leto prenove: 2020
Velikost objekta: 670 m2
Investitor: Zavarovalnica Triglav
Institucija: ZVKDS

Projektantska ekipa
Arhitektura: Maruša Zorec, Klara Bohinc, Tadej Bolta, Mark Koritnik, Martina Tepina
Fotografije: Tadej Bolta, Nejc Lasič
Strojne inštalacije: Celarc, d. o. o.
Elektroinštalacije: Elektroinstalacije, Iztok Žužek, s. p., Elitplan, d. o. o.
Ostali sodelujoči: Vid Klančar, Irena Vesel, Agora Design – oblikovanje razstave, Fojkarfire, požarni inženiring, d. o. o.

Izvajalci in dobavitelji
Glavni izvajalec: Triglav, Upravljanje nepremičnin, d. d.
Kamnoseštvo: Marmor Hotavlje, d. o. o.
Gradbena dela: Komont, d. o. o.
Okna, vrata: Tehrol
Ometi, estrihi: AFP Mont Franci Pasar, s. p.
Tlaki, parketi, keramika: Vogart, d. o. o., Ekostil, d. o. o.
Notranja oprema: Decor & design, d. o. o., Kubus – interier, d. o. o., Mizarstvo Košnik, d. o. o. – restavratorska dela, ORION Intertrade, Stilles, d. o. o., Restavratorstvo Mali, d. o. o.
Svetila: Arcadia, d. o. o.

Besedilo: Ajda Bračič

POPRAVEK: Članek je objavljen tudi v tiskani izdaji revije Outsider #23, kjer so pomotoma uporabljene napačne fotografije projekta. Njihova avtorja nista Tadej Bolta in Nejc Lasič. Za pomoto se iskreno opravičujemo!

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki