GFA_KOK_01
Gašper Fabijan: Kurnik

O zlatem jajcu in kokošjem gradu

Nekoč je živel mlad arhitekt. Bil je dober po srcu in vsakogar je cenil. Pa se je zgodilo, da mu je na pot prišel projekt, kakršnega ni pričakoval: kokošnjak! Ne bodi len, je arhitekt zavihal rokave in kokošim zgradil hišo. Ta je bila lepa in skladna, kot da bi gradil za kralja. V strop kokošnjaka je arhitekt navrtal luknjice za prezračevanje v vzorcu naše galaksije. Stranico lesene škatle, v kateri kokoši valijo, je odmeril na en meter. Pred vhod pa je postavil zlato jajce in nanj v stari grščini zapisal: »Bog vedno uporablja geometrijo.« Tako so živeli, kokoši in arhitekt, srečno do konca svojih dni. In še danes živijo!

Odgovarja: Gašper Fabijan

Kurnik uporablja veliko simbolov, komunicira prek geometrije in razmerij. Gre le za duhovitost avtorja ali se je izkazalo, da je takšna zasnova tudi najbolj funkcionalna?
Najbrž bi bila zasnova zelo podobna, tudi če ne bi bil pozoren na razmerja, kar očitno priča o univerzalnosti zlatega reza. Veseli pa me, ko simboli in skriti pomeni izzovejo (po)smeh izvajalcev, uporabnikov ali opazovalcev.

Kako se hiša za ljudi razlikuje od hiše za druge vrste? In v čem sta si podobni?
Vsi si želimo varnega zavetja. Vedno bolj odkrivamo inteligenco drugih vrst živali in s tem, upam, nekoliko zmanjšujemo človeško aroganco. Živali so seveda najrajši v svojem naravnem okolju, če pa jih že izrabljamo, se vsaj potrudimo, da je med drugim tudi njihova »hiša« etična.

Koliko je v zasnovi kokošnjaka starega, tradicionalnega znanja o gradnji kokošnjakov?
Vsa zasnova temelji na preverjenem znanju. Kokoši potrebujejo pašnik, dvignjen zaprt prostor, kamor se umaknejo ob sončnem zahodu, in
gnezda, kjer nesejo jajca. Določene so tudi mnoge malenkosti. Palica, na kateri kokoši ponoči spijo, na primer ima točno določeno širino, da si, ko se usedejo, s telesom grejejo kremplje.


Kako so s projektom zadovoljne uporabnice (in uporabnik)?
Zvečer rade opazujejo galaksijo na stropu kurnika in rezonirajo o neskončnosti vesolja. Petelin pa živi v prepričanju, da je šef le-tega. Sicer pa
so najbrž zadovoljne, ker pridno nesejo jajca. Le zlatega še ni bilo …

Ime projekta: Kurnik
Arhitekt: Gašper Fabijan

Izvajalci:
Lesna delavnica Centra za varstvo in delo Golovec
Zlatarstvo in pasarstvo Marolt

Fotografije: Gašper Fabijan

Besedilo: Ajda Bračič

Prispevek je bil prvič objavljen v Outsider #20: Kritika

Mailchimp brez napisa

Povezani članki