infografika
Hiše za milijon evrov/142 bitcoinov

Medtem ko večina prebivalstva te države z nelagodjem spremlja rast cen nepremičnin, nekaterim redkim ni težko zapraviti milijon evrov ali več (137 BTC[1]) za novo nepremičnino. Teh kupcev ne zadovolji sedemdeset kvadratnih metrov trosobnega stanovanja, starega petdeset let, nekje v ljubljanskem Štepanjskem naselju, s parkirnim (ne)mestom pred blokom. Prav tako ni prav nič zanimiva nova vrstna hiša za skoraj pol milijona evrov (63 BTC) v novi stanovanjski soseski Zeleni gaj, v prodaji SSRS-ja (povezava), ker je preveč navadna in v njej ni najti nobenega elementa, zaradi katerega bi rekli, da je luksuzna.

Pojem luksuza je precej težko definirati

Za povprečnega človeka je morda savna luksuz, za drugega, ki ima veliko pod palcem, pa je to zgolj del osnovne opreme navadne hiše. Res pa je, da se marsikaj želi prodati z opisom »luksuz«, čeprav to v resnici sploh ni oziroma se v svetu premožnih ljudi nikakor ne uvršča v kategorijo luksuza. Že prave luksuzne lokacije je v Sloveniji precej težko najti – morda obala Bohinjskega ali Blejskega jezera ali center Ljubljane z razgledom in velikim vrtom. A prava lokacija ni edini dejavnik, ki nepremičnini doda pridevnik »luksuzna«, temveč je to seštevek več nadstandardnih faktorjev, med katerimi nobeden ni absolutno prevladujoč.

Kakšna je v Sloveniji sploh ponudba nepremičnin za milijon evrov (137 BTC) in več

V enem od oglasov se trenutno za milijonski znesek prodaja prenovljeno štirisobno stanovanje (206 m2) na Cankarjevem nabrežju – za 1.250.000 € (179 BTC): s kopalnico, obloženo z oniksom, ter »pogledom na reko romantično Ljubljanico in Kongresni trg[2]«. Morda vredno tega denarja – obnovljena meščanska stavba s kakovostnimi materiali, prostornim bivalnim ugodjem, velikim balkonom (po celotni širini stanovanja) in pogledom na Ljubljanico. Zdi se idilično, mar ne? Najbrž je, če te ne moti vrvež bogate gostinske ponudbe vzdolž Ljubljanice, kjer je stanovanje. (povezava)

Nedaleč stran, v bolj umirjenem predelu, ob nabrežju Gradaščice, je trenutno na voljo trinajst let staro stanovanje podobne velikosti (208 m2) v stanovanjskem objektu arhitekturnega biroja Sadar + Vuga, in sicer za 1.200.000 € (171 BTC) oziroma za 50.000 € (8 BTC) manj. Stanovanje je v primerjavi s predhodnim reprezentativnejše in morda vredno svoje cene, pa čeprav mu manjkajo določeni elementi luksuza, ki bi bolj upravičili magični milijonski znesek. (povezava)

Med nepremičninskimi oglasi za hiše je trenutno najvišji znesek – ta med različnimi oglasi variira – 6.500.000 € (926 BTC) oziroma 4.200.000 € (599 BTC), in sicer za hišo na obronkih Golovca pod astronomskim observatorijem, ki jo v oglasih opisujejo kot »zelo impresivno hišo na idilični lokaciji in kljub temu v neposredni bližini centra mesta«. Hiša je v IV. gradbeni fazi in za njeno dokončanje je treba vložiti še kakšen milijon. Žal pa, sodeč po fotografijah, nepremičnina kot taka ne daje občutka, da bi bila vredna večmilijonskega zneska. Njena prodaja je težavna, med drugim tudi zato, ker je nedokončane sanje težko prodati. (povezava)

Za večmilijonski znesek se v ljubljanski Rožni dolini že dobri dve leti prodaja deset let stara hiša z imenom Hiša D, delo arhitekturnega biroja Bevk Perović arhitekti – za 2.150.001 € (307 BTC). Hišo je bilo mogoče pred leti v okviru letnega dogodka Odprte hiše Slovenije tudi obiskati, in res je, da je to izjemno arhitekturno delo z zanimivim in posebnim konceptom bivanja, z dobro izkoriščenimi kletnimi prostori, ki na izredno zanimiv način, prek velikih atrijev, spušča v kletni del hiše dnevno svetlobo, kar dela hišo unikatno in nekonvencionalno. Nekatere navdušuje izmenično pretakanje zaprtih prostorov in atrijev v kleti, druge pa moti pomanjkanje klasičnega vrta v ravnini dnevnih prostorov. Manjša pomanjkljivost hiše za ta znesek je le ena klasična spalnica v prvem nadstropju, kot penthouse, druga pa je sramežljivo umaknjena v »kletno« etažo s pogledom na veliki atrij. Če je bila hiša za prvotne lastnike idealna, je prodaja hiše s tako izjemnim konceptom izredno težavna. Takšno hišo je mogoče prodati samo določenemu tipu kupca – na primer mlademu paru, IT-podjetnikoma, brez otrok, navdušencema nad dobro arhitekturno izkušnjo, ki sta v nekaj letih »obogatela« z naložbami v kriptovalute in jima ni težko zapraviti 307 BTC za unikatno hišo v Ljubljani. (povezava)

Ponudba in povpraševanje

Večjega razloga, da bi se zmrdovali nad ponudbo luksuznih nepremičnin v Sloveniji, najbrž ni, saj že pravilo Gaussove krivulje pojasnjuje, da je ponudba luksuznih nepremičnin podobno slaba kot ponudba bagatelnih. Kar jasno kaže, da je absolutno lažje prodati deset stanovanj po 200.000 € (29 BTC) kot eno hišo za 2.000.000 € (285 BTC). Posledično se pojavlja pomislek, ali v Sloveniji obstaja trg za dvomilijonske nepremičnine. Najbrž ne, zato kupci, ki jih zanima vlaganje milijonov v nepremičnine, iščejo svoje priložnosti v tujini, v Sloveniji pa si lahko gradijo lastne sanjske hiše in v njih uživajo; tak je primer Hiše D. Uspešnost prodaje takšne hiše pa je prepuščena vrlim agentom.

P.S.

Če vemo, da si bo nepremičninski agent prištel provizijo v višini 4 % nakupno-prodajne vrednosti, ki pri enem milijonu znaša 40.000 €, bi tudi pričakovali, da bo poskrbel ne le za spodobne fotografije nepremičnine, ampak tudi za osmišljeno sestavljene in lektorirane oglase.

Spisala in opremila: Srđan Nađ, Urška Podlogar Kos

 

[1] Maj 2018; uporabljen je tečaj 1 BTC = 7.000 €; okrajšana oznaka za bitcoin je BTC.

[2] Citirano iz nepremičninskega oglasa.

Vir fotografij za grafike: google maps

 

Pomagajte nam ustvarjati dobre vsebine! Z naročilom tiskane edicije omogočite tudi nastajanje spletne strani staging.outsider.si! Vsebine v tisku in na spletu se razlikujejo!

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki