arsenale-vista
Beneški arhitekturni bienale 2018 - Maruša Zorec: Plasti časa, tranzicija, praznina

Šestnajsti Beneški arhitekturni bienale odpira vrata. Kuratorki bienala Yvonne Farrell in Shelley McNamara sta k sodelovanju povabili več arhitektov z vsega sveta, med njimi slovenski arhitekturni biro Arrea, ki ga vodi Maruša Zorec. Z njo smo ob otvoritvi spregovorili nekaj besed.

Kako je prišlo do sodelovanja, kako sta vas kuratorki  nagovorili?

Povabilo je bilo njuno besedilo, ki sta nam ga poslali v biro Arrea in nas pozvali, da skozi naše delo opredelimo njuno temo, “Freespace”. Najprej smo predstavili svoje delo tekstualno, potem pa so nam ponudili prostor za predstavitev, ki pa sprva še ni bil definiran. Nismo vedeli ali bomo v Giardinih ali v Arzenalu. Na podlagi koncepta sta določili, kje bomo umeščeni.

Kako ste potem odgovorili na izbrano lokacijo?

Našo instalacijo smo razvijali naprej, tako da smo reagirali na prostor Arzenala. Kar smo želeli prikazati, je »raumplan«, s katerim se ukvarjamo pri vseh naših projektih. Stare hiše, ki jih prenavljamo, skušamo vedno odpreti in osvoboditi prostorskih zank. To je bila tudi ideja instalacije, da lahko krožiš okoli njenih elementov, ki vzpostavljajo dialog s stebri, steno in oknom prostora. Gre za približevanje svetlobi in atmosferi prostora.

Kako ste to materializirali?

Osnovna ideja je bila dialog s prostorom, gibanje skozi prostor in predstavitev fizičnih modelov praznin znotraj štirih naših projektov, ki jih predstavljamo. Na drugi strani pa predstavljamo temo, ki se tudi odziva na njuno povabilo, to so teme naših prednikov, tradicije. Tako smo imeli priložnost prikazati arhitekte iz našega prostora, ki so za nas zelo pomembni, kot je denimo Oton Jugovec, ki sta ga kuratorki navdušeno sprejeli. Poslala sem namreč fotografijo strehe iz Dobrave pri Škocjanu, ki je za mene simbol “Freespacea”. Zato sta to fotografijo objavili tudi v katalogu. Ob tem smo predstavili še Ravnikarja in Plečnika  s temami, ki so prisotne v njunih delih: odprt prostor, horizont, svoboda in spomin.

zmagovalna fotografija IG natečaja na temo Živeti z vodo, avtorica: Ana Skobe

Bienale je odprt od 26. maja do 25. novembra. Slovensko nacionalno predstavitev je kuriral direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO), Matevž Čelik. Navezuje se na problematiko vode, njene grožnje in koristi v grajenem prostoru. Predstavitev je naslovljena Living with water (Živeti z vodo) in nagovarja načine soočanja različnih stališč, od ekonomskih, okoljskih do družbenih. Več o predstavitvi si lahko preberete na uradni spletni strani livingwithwater.si in v spremljajoči publikaciji.

Pripravil: Matevž Granda

Naslovna fotografija: © Andrea Avezzù

Mailchimp brez napisa

Povezani članki